Omaolo

Omaolo (www.omaolo.fi) on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite, johon sovelletaan Euroopan unionin lääkinnällisten laitteiden asetusta.

Omaolon kehittämisestä ja kansallisesta levittämisestä vastaa DigiFinland Oy, joka on valtion omistama voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö.

Omaolosta löytyy 15 oirearviota ja Yleinen oirekysely, palveluarviot henkilökohtaisen avun, omaishoidon tuen sekä vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalveluiden mahdollisen oikeuden arviointiin. Lisäksi Omaolo tarjoaa useita maksuttomia tutkittuun tietoon perustuvia hyvinvointivalmennuksia.

Siirry Omaoloon.

 

Oirearviot

Oirearvioiden avulla voit arvioida hoidon tarpeen ja kiireellisyyden sekä saada omiin vastauksiin perustuvan paikallisen toimintaohjeen sekä tarvittaessa yhteyden terveysasemalle. Tietyissä tapauksissa pystyt myös varaamaan ajan suoraan tarvittavalle ammattilaiselle.

Jos oirearvioiden joukosta ei löydy juuri omaan oireeseen sopivaa arviota, täytä Yleinen oirekysely ja lähetä se terveydenhuollon ammattilaiselle.

Huomioitavaa:

  • Omaolon oirearviot ja Yleinen oirekysely on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille. Poikkeuksena tähän on Koronavirustaudin oirearvio, jonka voi täyttää ja lähettää myös alle 15-vuotiaan huollettavan puolesta.
  • Puolesta-asiointi on mahdollista alle 15-vuotiaan huollettavan puolesta vain Koronavirustaudin oirearvion osalta.
  • Oirearvion lähettäminen terveysasemalle vaatii tunnistautumisen palveluun esim. verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Lue huolellisesti paikalliset toimintaohjeet.
  • Jos lähetät täyttämäsi oirearvion terveysasemalle, odotathan rauhassa ammattilaisen yhteydenottoa. Ethän ota samassa asiassa yhteyttä rinnakkaisen järjestelmän kautta.
  • Jos sinun tarvitsee ilmoittaa meille lisätietoja lähettämääsi oirearvioon liittyen, ilmoita ne lähetetyn oirearvion Viestit-osion kautta.

Täytä Omaolon oirearvio tai Yleinen oirekysely

 

Palveluarviot

Palveluarviot ovat kyselyitä, joiden avulla voit arvioida omaa tai läheisen mahdollista oikeutta henkilökohtaiseen apuun, omaishoidon tukeen tai vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisiin kuljetuspalveluihin.

Palveluarviot on tarkoitettu kyseisten palveluiden hakemista harkitsevalle tai heikentyneen toimintakyvyn asettamiin arjen haasteisiin ratkaisuja etsivälle tai hänen omaiselleen, läheiselleen tai ystävälleen.

Huomioitavaa:

  • Palveluarvion tekemistä varten ei tarvitse tunnistautua Omaoloon.
  • Palveluarviot antavat suuntaa antavan arvion siitä, voisiko henkilö olla oikeutettu tukeen vai ei. Tuen myöntäminen edellyttää aina ammattilaisen tekemän palvelutarpeen arvion.

Täytä Omaolon palveluarvio

 

Hyvinvointivalmennukset

Hyvinvointivalmennukset ovat tutkittuun tietoon perustuvia, itsenäiseen käyttöön tarkoitettuja, maksuttomia tieto- ja harjoittelupaketteja, joiden tavoitteena on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Hyvinvointivalmennukset tarjoavat konkreettisen keinon tukea elin- ja elämäntapamuutoksia ja ne sisältävät tehtäviä, joiden avulla omaa edistymistä voi seurata. Valmennusten kestot vaihtelevat (yksi valmennus kestää 2–4 kuukautta). Valmennusten tekeminen vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Tutustu Omaolon hyvinvointivalmennuksiin