Ravitsemusterapia

Ruokataidetta. Sinisellä pohjalla kaksi päästään halkaistua banaania. Koristeltu viinirypäleillä. Näyttävät leikkisiltä delffiineiltä. Lisäksi kaksi sitruunan siivua, joista on tehty kala ja aurinko.

HUOM! Ravitsemusterapeutille ei voi enää lähettää tekstiviestejä terveyspalveluiden puhelinuudistuksen myötä. Jos haluat siirtää tai perua varatun ajan, voit soittaa ravitsemusterapeutin numeroon 044 486 1011 ja jättää takaisinsoittopyynnön. Ajan voit perua myös terveyspalveluiden ohjaus- ja neuvontanumeron kautta soittamalla numeroon 035 652 1100.

 

Ravitsemusterapia on terveyden edistämistä sekä sairauksien ehkäisyä ja hoitoa ravitsemuksen keinoin. Laillistettu ravitsemusterapeutti ohjaa ruokavalioon, syömiseen ja elämäntapoihin liittyvissä asioissa ja tukee asiakasta muutosten tekemisessä. Ravitsemusterapiassa pyritään löytämään asiakkaan tarpeisiin ja arkeen sopivia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja terveyttä.

Ravitsemusterapeutti antaa yksilöllistä ohjausta ravitsemukseen ja syömiseen liittyvissä pulmissa ja ongelmatilanteissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi syömishäiriöt, ali- ja ylipaino, lihavuus, tyypin 1 ja 2 diabetes, ruoka-aineallergiat, vaativat eritysruokavaliot (ks. tietoa erityisruokavaliokäytännöistä), vajaaravitsemus, keliakia ja monet ruoansulatuskanavan ongelmat. Ravitsemusterapiassa otetaan aina huomioon asiakkaan elämäntilanne, yksilölliset mieltymykset ja tavoitteet sekä mahdollisen sairauden vaikutukset terveydentilaan. Ravitsemusterapia perustuu luotettavaan ja ajantasaiseen tutkimusnäyttöön ravinnon vaikutuksesta terveyteen sekä kansallisiin hoitosuosituksiin. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete.

Käytännön asioita vastaanotolle tulijalle

Ravitsemusterapiakäynnin aikana kartoitetaan keskustellen asiakkaan tavanomaisia ruokailutottumuksia. Apuna voidaan hyödyntää ruokapäiväkirjaa, joka täytetään ennen vastaanotolle tuloa. Ruokapäiväkirjalomakkeeseen voi myös kirjoittaa toiveita ja odotuksia ravitsemusterapiakäyntiä koskien. Lataa täyttöohjeet ja lomake tästä: Ruokapäiväkirjalomake (pdf). Ruokapäiväkirjan ohella (tai tarvittaessa sen sijaan) asiakas voi myös ottaa kuvia päivän aikana syömistään aterioista ja juomista ennen vastaanotolle tuloa.

Vastaanotolle voi tulla yksin tai läheisen kanssa. Alakouluikäisten lasten kohdalla ensimmäiselle vastaanottokäynnille pyydetään ensisijaisesti lapsen huoltajaa/huoltajia. Koronavirusepidemian aikana vastaanotto on mahdollista toteuttaa myös puhelimitse tai videoyhteydellä.

Ryhmänohjausta ja monialaista yhteistyötä

Ravitsemusterapeutti ohjaa myös ryhmiä sekä antaa alaansa kuuluvaa täydennyskoulutusta ja konsultaatioapua muille terveydenhuollon ammattilaisille. Myös ajantasaisen ohjausaineiston tuottaminen ravitsemuskasvatuksen ja -hoidon tueksi sekä ravitsemushoidon suunnittelu- ja kehittämistehtävät kuuluvat ravitsemusterapeutin toimenkuvaan. Ravitsemusterapeutti tekee lisäksi yhteistyötä kunnan ruokapalveluiden kanssa sekä lasten, nuorten, työikäisten ja ikäihmisten terveyspalveluiden kanssa. Ravitsemusterapeutti toimii myös Nokian kaupungin hyvinvointiryhmän jäsenenä ja sen alaisen ravitsemuksen teematyöryhmän puheenjohtajana.

Ravitsemussuunnitelma

Nokian kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 9. joulukuuta 2019 kaupungin uuden ravitsemussuunnitelman vuosille 2019–2025 (pdf). Suunnitelma on valmisteltu moniammatillisessa yhteistyössä, ja se sisältää useita konkreettisia keinoja nokialaisten ravitsemusterveyden edistämiseen. Suunnitelman jalkauttamistyö on käynnissä ja tuloksia arvioidaan vuosittain.

Ravitsemussuunnitelmalla pyritään lisäämään nokialaisten hyvinvointia niin kunnan työntekijöiden, terveydenhuollon ammattilaisten kuin kuntalaisten ravitsemustaitoja vahvistamalla. Siinä kuvataan tavoitteet ja ehdotukset toiminnasta, joilla mahdollistetaan terveyttä edistävien ruokavalintojen tekeminen elämänkulun eri vaiheissa. Kaiken keskiössä ovat hyvä arkiruokailu ja sitä tukevat valinnat.

Tutustu tarkemmin ravitsemussuunnitelmaa koskevaan tiedotteeseen.

Lisätietoja ravitsemussuunnitelmaan liittyen antaa kaupungin ravitsemusterapeutti Hilla Martikainen.

Korissa on erilaisia juureksia