Rokotukset ja aikuisneuvola

Rokotuspalvelut

Jos olet lähdössä ulkomaan matkalle tai sinulla on muuten tarve tarkistuttaa rokotuksesi, voit ottaa yhteyttä terveyskeskuksen rokotuksista vastaavaan terveydenhoitajaan.
Soittamalla terveydenhoitajalle voit tarkistaa aikaisempia rokotustietojasi. Voimme tehdä rokotussuunnitelman matkaasi varten sekä varata sinulle vastaanottoajan rokotteen antamista varten. Palvelu on ilmaista. Jos rokote liittyy vajaa-ajan matkailuun, sinun tulee yleensä kustantaa rokote itse.

Kenelle palvelu on tarkoitettu ja millä ehdoin

Palvelu on käytössä, kun kotikuntasi on Nokia.

Toimi näin

Palvelu on avoinna virka-aikana ja toimii ajanvarauksen kautta.

Palvelun maksullisuus 

Maksuton

Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ja käynti terveydenhoitajalla ovat maksuttomia. Matkailijat kustantavat rokotuksena pääsääntöisesti itse.

Nokian terveyskeskus

Nokian terveyskeskus

Osoitteet

Maununkatu 12
37100 NOKIA

Pian on influenssarokotusten aika

Mikä on influenssa?

Influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, joka leviää pisara- ja kosketustartuntana. Sen oireita on nopeasti nouseva korkea kuume, voimakkaat lihaskivut, yskä, päänsärky ja väsymys. Influenssa ei ole sama tauti kuin nuhakuume tai tavallinen flunssa. Se alkaa äkimmin ja oireet ovat voimakkaammat. Influenssaan ei antibiootit tehoa.

Onko influenssa vakava tauti?

Kuka tahansa voi sairastua influenssaan. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on korkea, vaikka he olisivatkin terveitä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien riski sairastua vakaviin jälkitauteihin on korkea. Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Influenssarokotus

Rokotus on paras tapa suojautua influenssaa vastaan. Rokotus tulee ottaa joka vuosi uudelleen, koska influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti ja rokotetta muokataan viruskannan mukaan. Paras rokotusajankohta on marras – joulukuussa. Aivan täydellistä suojaa rokotuskaan ei anna, mutta rokotetuilla tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Influenssarokote suojaa ainoastaan influenssalta, ei tavalliselta flunssalta. Influenssarokotusta annetaan ilmaiseksi erikseen määritellyille riskiryhmille.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

–                     kaikki 65 -vuotta täyttäneet

–                     kaikki 6 kuukauden- 6 vuoden ikäiset lapset

–                     raskaana olevat naiset

–                     sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

–                     vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

–                     sosiaali-ja terveydenhuollon henkilöstö

–                     lääkehuollon henkilöstö

–                     varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen palvelukseen astuvat naiset

 

Riskiryhmään kuulumattomat henkilöt voivat reseptillä ostaa apteekista rokotteen.

 

Lasten influenssarokote

Kaikki 6 kuukauden- 6 vuoden ikäiset lapset voivat saada maksuttoman influenssarokotuksen.

Rokote voidaan antaa pistoksena tai nenäsumutteena. Kansallisessa ohjelmassa nenäsumuterokotetta on varattu ainoastaan 24 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille. Niille lapsille, jotka saavat influenssarokotteen pistoksena ensimmäistä kertaa, annetaan tehosteannos neljän viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Lasten rokottaminen on tärkeää, koska influenssa on pikkulapsilla yleinen: jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Influenssa aiheuttaa sairaalahoitoja pikkulapsilla yleisemmin kuin muilla ikäryhmillä, ja monet sairastuneista saavat jälkitautina korvatulehduksen tai keuhkokuumeen.

Rokotus vähentää tehokkaasti influenssan aiheuttamaa tautitaakkaa, lapsen lääkärikäyntien tai sairaalahoitojen tarvetta. Lapsia pidetään merkittävimpinä influenssan levittäjinä. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta myös hänen lähipiiriinsä kuuluvia.

 

Influenssarokotukset Nokian Terveyskeskuksessa syys-talvikaudella 2018 -2019

Rokotuksia annetaan neuvoloissa ja aluevastaanotoilla muiden käyntien yhteydessä, koti- ja laitoshoidossa sekä yleisissä rokotustilaisuuksissa, jotka on järjestetty 10.-17.11.2018.

Voit varata ajan influenssarokotukselle soittamalla rokotuspalveluiden puhelimeen 03 56 52 1204 ma-pe klo 8-11.

Rokotuksia saa myös 8.1.19 alkaen Hyvinvointikioski Nosteelta tiistaisin klo 15-17.30.

 

Neuvolaikäisten lasten rokotuksia järjestetään  ajanvarauksella neuvolassa osoitteessa Pinsiöntie 46.

Ajanvarauksen lapsen rokotukselle saa soittamalla neuvolan terveydenhoitajalle tai neuvolan aamupuhelimeen p. 040 133 43 44 ma-pe klo 8-9 välillä.

Riskiryhmään kuuluvat kouluikäiset lapset rokotetaan omalla koululla. Rokotuksen saadaksenne ottakaa yhteyttä oman koulun terveydenhoitajaan soittamalla tai Wilman kautta.