Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhoitaja vastaa oppilaiden terveyden edistämisestä. Tähän kuuluvat yksilölliset terveystarkastukset sekä moniammatillinen yhteistyö muun oppilashuollon kanssa. Terveydenhoitaja neuvoo ja ohjaa matalalla kynnyksellä monenlaisissa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa.

Lapsi siirtyy kouluterveydenhuollon asiakkaaksi 6v-tarkastuksesta alkaen, koska esiopetusvuonna hän on oikeutettu oppilashuollon  palveluihin.

6v-terveystarkastukseen aika varataan soittamalla lähikoulun terveydenhoitajalle tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Käynnillä lapsen kasvua seurataan mittaamalla pituus ja paino sekä tehostetaan rokotuksia (MPR ja tarvittaessa vesirokkorokotteet).

Tavoitat kouluhoitajat parhaiten aamuisin tai iltapäivisin, voit myös lähettää tekstiviestillä soittopyynnön ajan varaamisesta. Kouluterveydenhoitajien yhteystiedot löydät täältä.

6v-terveystarkastuksia tehdään pääosin seuraavilla kouluilla:

  • Alhoniityn koulu: Alhoniityn ja Linnavuoren  kouluun tulevat lapset
  • Harjuniityn koulu: Harjuniityn kouluun tulevat lapset
  • Kankaantaan koulu: Kankaantaan ja Vahalahden kouluun tulevat lapset
  • Koskenmäen koulu: Koskenmäen ja Tervasuon kouluun tulevat lapset
  • Myllyhaan koulu: Myllyhaan, Siuron ja Tottijärven kouluun tulevat lapset
  • Nokian koulu: Nokian, Viholan ja Taivalkunnan kouluun tulevat lapset.

Koulujen loma-aikoina (vk 9, vk 42 ja joulun aika) teemme 6v-terveystarkastuksia keskitetysti ja tällöin ajan voi varata mistä vain koululta, jossa aikoja on vapaana. Mikäli et tiedä, mihin kouluun lapsesi menee, voit varata ajan sähköisesti lähimmältä koululta tai soittaa kouluhoitajalle. Kesän aikana 6v-terveystarkastusaikoja on tällä hetkellä niukasti tarjolla.

 

Kouluun tulijoiden terveystarkastukset tehdään pääsääntöisesti koulun aloitusta edeltävänä kesänä. Saatte keväällä Wilman kautta tarkemmat ohjeet ajan varaamiseksi tarkastukseen.

Määräaikaiset terveystarkastukset ja terveysneuvonta

Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat vuosittaiset terveystarkastukset, joista alakoululla 1. ja 5. luokan terveystarkastukset ovat laajoja. Laajassa terveystarkastuksessa kouluterveydenhoitaja ja lääkäri arvioivat yhdessä oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi aina myös koko perheen hyvinvointia ja vanhemmat kutsutaan mukaan. Terveystarkastukseen sisältyy aina yksilöllinen terveysneuvonta.

Yläkoululaisten tarkastukset

Yläkoulun terveydenhoitaja kutsuu oppilaan terveystarkastukseen joka vuosi. Laaja terveystarkastus tehdään 8.luokalla. Tarkastukseen kuuluu sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastus. Vanhemmat kutsutaan mukaan ensisijaisesti lääkärintarkastukseen.

Kun lapsi sairastuu

Mikäli lapsella on jokin akuutti vaiva tai tarvitset sairauden vuoksi lapsellesi lääkäriajan, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Myös pienet sairaanhoidolliset toimenpiteet (kuten tikkien poistot)  hoituvat terveyskeskuksen kautta. Yhteystiedot terveyskeskuksen ajanvaraukseen löydät täältä.

Jos tarvitset työnantajalle selvityksen sairaan lapsen hoidosta, voit varata ajan hoitajan etävastaanotolle kansalaisen terveyspalvelun kautta HUOM! Ajanvaraus tehdään lapsen nimellä ja ajanvarauksen lisätietokenttään ilmoitetaan etävastaanotolle osallistuvan huoltajan sähköpostiosoite. Hoitaja lähettää ajanvarauksen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen kutsulinkin etävastaanotolle, kun varattu videovastaanotto on alkamassa.

Jos teillä on hengitystieinfektion oireita tai epäilette covid-19-tartuntaa, toimintaohjeet löydätte täältä: Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita