Usein kysyttyä koronarokotuksista

Tältä sivulta löydät yleisimpiä koronarokotuksiin liittyviä kysymyksiä ja niihin vastaukset. Päivitämme listaa rokotusten edetessä.

Yleistä koronarokotuksista: kenelle, miten ja miksi?

Ketkä saavat koronarokotuksen?

Kaikki halukkaat 5 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat saada koronarokotuksen. Koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Kaikki Nokialla asuvat rokotetaan Nokialla. Pitkäaikaisesti Nokialla oleskelevat ulkokuntalaiset ja ulkomaalaiset rokotetaan Nokian rokotuspisteissä, mutta muuten rokotuksen saa omassa kotikunnassaan. Nokialla työskentelevä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö saa rokotteen pääsääntöisesti Nokian rokotuspisteissä.

Saako koronarokotukseen kutsun? Mistä kanavista saa tietoa rokotuksista?

Koronarokotuksesta ei saa henkilökohtaista kutsua, vaan siihen on varattava aika etukäteen, kun oman rokotusryhmän rokotukset on aloitettu. Tietoa eri rokotusryhmien aikatauluista, ajanvarauksesta ja ajankohtaisista asioista saa Nokian kaupungin koronarokotussivuilta.

Mikäli et käytä nettiä, voit soittaa koronarokotusten infopuhelinnumeroon 03 5652 1150. Numeroon soittamalla voit kuunnella ajantasaisen, nauhoitetun tiedotteen Nokialla käynnissä olevista koronarokotuksista.

Lisäksi jokaiseen kotitalouteen on aiemmin keväällä jaettu tiedote, jossa kerrotaan tarkemmin koronarokotusten järjestämisestä Nokialla.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2 -viruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan.

Virustautien kohdalla oireeton kantaja levittää virusta yleensä vähemmän kuin oireinen. Koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta ja siksi rokottautumalla jokainen voi suojata paitsi itseään, todennäköisesti myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Mitä koronarokotteita Nokialla käytetään?

Kaikille rokotettaville ryhmille annetaan tällä hetkellä ensimmäisenä rokoteannoksena mRNA-rokotteita. Nokialla mRNA-rokotteista ovat käytössä Biontech-Pfizer ja Moderna saatavuuden mukaan.

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana, suunnittelee raskautta tai imettää?

Raskaana olevia suositellaan ottamaan koronarokote. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Koronaviruksen deltavariantin leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio on kasvanut keväästä Suomessa. Raskaus lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Erityisen tärkeää rokotuksen ottaminen on, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä rajallisesti tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon.

Koronarokotteen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon. Myös adenovirusvektorin ainesosat ovat lyhytikäisiä, eikä niiden tiedetä siirtyvän äidinmaitoon.

Lue lisää koronarokotteiden soveltuvuudesta eri ryhmille THL:n verkkosivuilta.

Voiko koronarokotteen saada työterveyden kautta?

Nokian kaupungin henkilöstöä rokottaa kaupungin työterveyspalvelu. Alueella toimivat yksityiset palveluntuottajat voivat sopimuksen mukaan antaa koronarokotteita oman työterveyspalveluidensa asiakkaille.

Onko rokotukselle tarvetta, jos on jo sairastanut koronan?

Katso Koronavirustaudin sairastaneen rokottautuminen – Nokian kaupunki.

Onko mahdollista, että jään ilman rokotetta?

Rokoteaikoja varataan jatkuvasti kaikille rokotettaville ryhmille. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Ei voi siis käydä niin, että oma rokotusvuoro menisi kokonaan ohi.

Ajanvaraus

Miten jo varatun rokoteajan voi vaihtaa toiseen?

Mikäli joudut vaihtamaan rokoteajan pakottavasta syystä, rokoteaika perutaan ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa nokia.terveytesi.fi sisäänkirjautumisen jälkeen kohdassa Ajanvaraukset. Ennen uuden ajan varaamista alkuperäinen aika täytyy perua ensin.

Mikäli sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai et pysty käyttämään nettiä, voit varata ajan rokotukseen puhelimitse. Nokian kaupungin koronarokotusten ajanvarausnumero on 03 5652 1108. Ajanvaraus on avoinna tiistaisin klo 8-14.

Ajantasaiset tiedot ajanvarauksesta ja käynnissä olevista rokotuksista voit tarkistaa kaupungin koronarokotussivuilta sekä koronarokotusten infopuhelimesta 03 5652 1150, jossa nauhoite kertoo ajanvaraustietojen lisäksi rokotusten ajantasaisen etenemisen.

Jos joudut vaihtamaan tehosterokotuksen aikaa, huomioi ajanvarauksessa rokotusten annosväli.

Ajanvarausjärjestelmässä ei näy vapaita aikoja lainkaan. Onko kyse teknisestä viasta?

Ei ole kyse teknisestä viasta. Vapaita aikoja on jatkuvasti varattavissa. Valitse ensin vastaanoton tyyppi ja sen jälkeen valitse vastaanottajaksi vaihtoehto ”kuka tahansa”, silloin vapaat ajat tulevat esiin.

Koronarokotustodistus

Saako koronarokotuksesta todistuksen?

Koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta, josta sen voi näyttää sähköisesti tai itse tulostaa paperiseksi versioksi. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan. Koronatodistuksen voi tulostaa maksutta myös kirjasto- ja kulttuuritalo Virran infopisteellä. Henkilö voi tarvittaessa ja pyynnöstä saada paperisen koronarokotustodistuksen Vihnuksen terveysasemalta. 10-vuotiaiden tai sitä vanhempien koronatodistus ei näy Kanta-palvelussa vanhempien verkkopankkitunnuksilla.

Koronarokotus kirjautuu Omakanta-palveluun valtakunnallisen käytännön mukaisesti muutaman päivän viiveellä.

Mikäli pdf-muotoisen todistuksen lataa Omakannasta mobiililaitteella, eikä se heti tule ruudulle näkyviin lataamisen jälkeen, kannattaa tarkistaa laitteesta ladattujen tiedostojen kansio. Joissakin laitteissa todistus saattaa tallentua suoraan ladattuihin tiedostoihin.

EU:n koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Lisätietoja koronatodistuksesta voi lukea sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Koronarokotuksen jälkeen

Pitääkö rokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja käyttää maskia?

Rokotuksen jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Voiko koronaan sairastua, vaikka olisi saanut rokotuksen?

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi myös rokotteen saaneiden tulee edelleen huolehtia turvaväleistä, käyttää maskia, pestä käsiä ja noudattaa muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Lisätietoa rokotteiden tehosta koronavirusta vastaan löytyy THL:n sivuilta.