Usein kysyttyä koronarokotuksista

Tältä sivulta löydät yleisimpiä koronarokotuksiin liittyviä kysymyksiä ja niihin vastaukset. Päivitämme listaa rokotusten edetessä.

Yleistä koronarokotuksista: kenelle, miten ja miksi?

Koronarokotuksen ajanvaraus

Tehosterokotus

Koronarokotustodistus

Koronarokotuksen jälkeen

Yleistä koronarokotuksista: kenelle, miten ja miksi?

Ketkä saavat koronarokotuksen?

Kaikki halukkaat 12 vuotta täyttäneet tulevat saamaan koronarokotuksen. Koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Kaikki Nokialla asuvat rokotetaan Nokialla. Pitkäaikaisesti Nokialla oleskelevat ulkokuntalaiset ja ulkomaalaiset rokotetaan Nokian rokotuspisteissä, mutta muuten rokotuksen saa omassa kotikunnassaan. Nokialla työskentelevä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö saa rokotteen pääsääntöisesti Nokian rokotuspisteissä.

Saako koronarokotukseen kutsun? Mistä kanavista saa tietoa rokotuksista?

Koronarokotuksesta ei saa henkilökohtaista kutsua, vaan siihen on varattava aika etukäteen, kun oman rokotusryhmän rokotukset on aloitettu. Tietoa eri rokotusryhmien aikatauluista, ajanvarauksesta ja ajankohtaisista asioista saa Nokian kaupungin koronarokotussivuilta.

Mikäli et käytä nettiä, voit soittaa koronarokotusten infopuhelinnumeroon 03 5652 1150. Numeroon soittamalla voit kuunnella ajantasaisen, nauhoitetun tiedotteen Nokialla käynnissä olevista koronarokotuksista.

Lisäksi jokaiseen kotitalouteen on aiemmin keväällä jaettu tiedote, jossa kerrotaan tarkemmin koronarokotusten järjestämisestä Nokialla.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2 -viruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan.

Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin koronarokotteet ehkäisevät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Virustautien kohdalla oireeton kantaja kuitenkin levittää virusta yleensä vähemmän kuin oireinen. Koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta ja siksi rokottautumalla jokainen voi suojata paitsi itseään, todennäköisesti myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Mitä koronarokotteita Nokialla käytetään?

Kaikille rokotettaville ryhmille annetaan tällä hetkellä ensimmäisenä rokoteannoksena mRNA-rokotteita. Nokialla mRNA-rokotteista ovat käytössä Biontech-Pfizer ja Moderna saatavuuden mukaan.

65 vuotta täyttäneille annetaan ensisijaisesti tehosterokotteena adenovirusrokote Astra Zenecaa, ja halutessaan 65 täyttäneet voivat toisena annoksena ottaa mRNA-rokotteen.

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana, suunnittelee raskautta tai imettää?

Raskaana olevia suositellaan ottamaan koronarokote. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Koronaviruksen deltavariantin leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio on kasvanut keväästä Suomessa. Raskaus lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Erityisen tärkeää rokotuksen ottaminen on, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä rajallisesti tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon.

Koronarokotteen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon. Myös adenovirusvektorin ainesosat ovat lyhytikäisiä, eikä niiden tiedetä siirtyvän äidinmaitoon.

Lue lisää koronarokotteiden soveltuvuudesta eri ryhmille THL:n verkkosivuilta.

Voiko koronarokotteen saada työterveyden kautta?

Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla, että työterveydet aloittaisivat rokottamisen Nokialla. Nokian kaupungin henkilöstöä rokottaa kaupungin työterveyspalvelu.

Onko rokotukselle tarvetta, jos on jo sairastanut koronan?

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Rokotetta tarjotaan niille rokotusryhmiin kuuluville koronavirusinfektion sairastaneille, joilla oireiden alusta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Rokotteen teho aiemmin sairastaneilla on osoitettu hyväksi.

Onko mahdollista, että jään ilman rokotetta?

Rokoteaikoja varataan jatkuvasti kaikille rokotettaville ryhmille. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Ei voi siis käydä niin, että oma rokotusvuoro menisi kokonaan ohi, jos ei heti ensimmäisen mahdollisuuden tultua ole saanut rokotusta.

Ajanvaraus

Miten jo varatun rokoteajan voi vaihtaa toiseen?

Mikäli joudut vaihtamaan rokoteajan pakottavasta syystä, rokoteaika perutaan ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa nokia.terveytesi.fi sisäänkirjautumisen jälkeen kohdassa Ajanvaraukset. Ennen uuden ajan varaamista alkuperäinen aika täytyy perua ensin. Uuden ajan voi varata sitten, kun uusia aikoja on tarjolla.

Mikäli sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai et pysty käyttämään nettiä, voit varata ajan rokotukseen puhelimitse. Nokian kaupungin koronarokotusten ajanvarausnumero on 03 5652 1108. Ajanvaraus on avoinna ennalta ilmoitettuina päivinä klo 8-14. Puhelimessa vastaa nauhoite, jos puhelimitse varattavat rokotusajat ovat täynnä.

Puhelinajanvaraus on auki pääsääntöisesti tiistaisin klo 8-14. Ajantasaiset tiedot ajanvarauksesta ja käynnissä olevista rokotuksista voit tarkistaa kaupungin koronarokotussivuilta sekä koronarokotusten infopuhelimesta 03 5652 1150, jossa nauhoite kertoo ajanvaraustietojen lisäksi rokotusten ajantasaisen etenemisen.

Jos joudut vaihtamaan tehosterokotuksen aikaa, huomioi ajanvarauksessa rokotusten annosväli, joka Nokialla on oltava vähintään kahdeksan viikkoa. Lue tehosterokotuksen aikaistamisesta tarkemmin kohdassa Tehosterokotus.

Ajanvarausjärjestelmässä ei näy vapaita aikoja lainkaan. Onko kyse teknisestä viasta?

Mikäli kaikki vapaat ajat ovat jo täyttyneet, ajanvarausjärjestelmässä ei näy vapaita aikoja. Uusia aikoja tulee varattaviksi useimmiten viikoittain, tiedotamme ajanvarauksen avautumisesta aina erikseen.

Miksi uusia aikoja avataan vain seuraavan viikon ajalle?

Tällä hetkellä tiedämme rokotemäärät ja -päivät viikoksi kerrallaan. Mikäli rokotesaatavuus tulevina viikkoina paranee, voimme alkaa avata rokoteaikoja pidemmällekin ajalle.

Voinko ilmoittautua mahdollisten peruutusaikojen jonoon?

Peruutusaikojen rokotusjonoon voivat ilmoittautua 18 vuotta täyttäneet nokialaiset. Tämä jono ei kuitenkaan korvaa normaalia rokotusvuoroasi, emmekä takaa että saat rokotteen ilmoittautumalla tälle listalle. Huolehdi siis ajan varaamisesta rokotukseen heti kun se on sinulle ikäsi puolesta mahdollista ja aikoja on vapaana.

Kutsu rokotukseen voi tulla ilmoittautuneille hyvinkin nopealla varoitusajalla.

Ilmoittautuminen: Ilmoittautumislomake rokotusjonoon

Miksi rokoteaikoja avataan jo uusille ikäryhmille, vaikka edellisissäkin rokotettavissa ryhmissä on vielä rokottamattomia?

Aikoja avataan rokotteiden saatavuuden ja ikäryhmän koon suhteessa. Seuraamme ikäryhmien rokotuskattavuutta ja ajanvarauksen kysyntää arviota tehdessä. Yritämme välttää sitä, että aikoja jää varaamatta, jotta rokotehävikkiä ei syntyisi. Etenemme seuraavaan ikäryhmään, mikäli jossakin rokotettavassa ryhmässä rokotuskattavuus merkittävästi kasvaa ja kysyntä sen myötä hiipuu.

Rokotusten tavoitteena on saada hyvä rokotuskattavuus kaikkiin rokotettaviin ryhmiin, jotta koronavirustaudin leviämistä pystytään tehokkaasti ehkäisemään.

Rokotuskattavuuden kehittymistä voi seurata THL:n verkkosivuilta.

Tehosterokotus

Voinko saada tehosterokotuksen aikaistetusti?

Tehosterokotuksen voit saada aikaisintaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Annosvälistä linjaa Nokian kaupungin rokotustyöryhmä yhdessä lääketieteellisen johdon kanssa.

Tehosterokotuksen aikaistamiseen on kaksi tapaa:

  • Voit varata ajan etukäteen sähköisesti osoitteessa nokia.terveytesi.fi. Sinun on ensin peruttava alkuperäinen aika kohdassa Ajanvaraukset. Uuden ajan voit varata vasta lähempänä sitä ajankohtaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Uusia aikoja avataan viikoksi tai kahdeksi kerrallaan rokotteiden saatavuuden mukaan.
  • Voit tulla ilman ajanvarausta walk in -rokotuslinjalle ennalta ilmoitettavina päivinä, jotka löydät kaupungin koronarokotussivuilta. Varaudu jonottamaan rokotusta.

Rokotuksen yhteydessä tarkistetaan, että ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Koronarokotustodistus

Saako koronarokotuksesta todistuksen?

Suomen kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa 26.5. alkaen. Koronarokotus kirjautuu Omakanta-palveluun valtakunnallisen käytännön mukaisesti noin viikon viiveellä.

Mikäli pdf-muotoisen todistuksen lataa Omakannasta mobiililaitteella, eikä se heti tule ruudulle näkyviin lataamisen jälkeen, kannattaa tarkistaa laitteesta ladattujen tiedostojen kansio. Joissakin laitteissa todistus saattaa tallentua suoraan ladattuihin tiedostoihin.

Mikäli rokotustodistukselle ei ole kiireellistä tarvetta, kannattaa rauhassa odottaa todistuksen näkymistä Omakannassa. Rokotustodistukset tulevat kansalaisille Omakantaan näkyviin vaiheittain, ja rokotustietojen päivittymisessä voi olla viivettä.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa ainoastaan Omakannasta, josta sen voi näyttää sähköisesti tai itse tulostaa paperiseksi versioksi. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

Henkilö voi tarvittaessa ja pyynnöstä saada paperisen selvityksen koronarokotuksesta rokotuksen antaneesta toimipaikasta. Tämä selvitys ei kuitenkaan ole sama kuin Omakannan kansallinen koronarokotustodistus, sillä saatu paperituloste voi olla erilainen eri rokotuspaikoissa eikä se tallennu Omakantaan.

Kansallinen koronarokotustodistus vaihtuu EU:n koronarokotustodistukseen Omakannassa automaattisesti ja se on saatavana sieltä 22.6 lähtien. EU:n koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Lisätietoja koronatodistuksesta voi lukea sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

STM, THL ja Kela tiedottavat: EU:n koronarokotustodistus käyttöön Suomessa 22.6.

Koronarokotuksen jälkeen

Pitääkö rokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja käyttää maskia?

Rokotuksen jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Kuume ja lämpöily voivat johtua koronarokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi koronarokotuksen jälkeen kuumeisena kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli 3 vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin.

Voiko koronaan sairastua, vaikka olisi saanut rokotuksen?

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Koronarokotteet estävät hyvin myös virusinfektiota ja viruksen erittymistä sekä tarttumista ihmisestä toiseen. Tämän perusteella ajatellaan, että koronarokotteet voivat edesauttaa niin sanotun epäsuoran suojan syntymistä. Siitä syystä on tärkeää, että käymme kattavasti rokotuksissa, kun meistä kunkin vuoro tulee, jotta voimme tukahduttaa epidemian.

Koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi myös rokotteen saaneiden tulee edelleen huolehtia turvaväleistä, käyttää maskia, pestä käsiä ja noudattaa muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Lisätietoa rokotteiden tehosta koronavirusta vastaan löytyy THL:n sivuilta.