Koronatestaus

Tällä sivulla on ohjeet koronatestiin pääsemiseksi sekä tietoa miten toimia, jos saat positiivisen testituloksen.

Milloin on syytä hakeutua koronatestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • jos kuulut voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään
 • olet raskaana.

Milloin voi tehdä kotitestin?

Voit halutessasi tehdä kotitestin, jos

 • oireesi ovat lievät
 • et kuulu yllä mainittuihin ryhmiin, joille suositellaan terveydenhuollon testiä

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään kunnes oireet ovat väistyneet.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Jos sinulla on vaikeat oireet, ota yhteyttä

 • Nokian terveyskeskuksen kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin puh. 035 652 1200 arkisin klo 8–18, viikonloppuisin klo 9–18
 • Muina aikoina hoidon tarpeen arviointi tehdään päivystysavussa, puh. 116 117
 • Täysin rokotettujenkaan ei tule mennä töihin tai kouluun oireisena. Vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.
 • Koronatestauksen kriteerit ovat lääketieteelliset: koronatestiä ei tehdä esimerkiksi työnantajan vaatimuksesta.
 • Täysin rokotettu tarkoittaa tässä henkilöä, jonka saamasta toisesta rokoteannoksesta on kulunut aikaa yli viikko.
 • Pirkanmaalla ei testata oireettomia koronalle altistuneita henkilöitä. Ohje koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä.

Näin hakeudut koronatestiin

 • Täytä sähköinen Omaolon koronaoirearviokysely. Muistathan valita kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.
 • Tai ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105, joka palvelee nokialaisia arkisin klo 8-14, tai työterveyteesi.
 • Hätätilanteissa soita aina 112.

Koronanäytteenotto Nokian kaupungissa

 • Päästäksesi koronatestiin, tarvitset lähetteen. Yhteystiedot ovat yllä. Koronatesti on maksuton.
 • Saat tarkemmat ohjeet koronatestaukseen saapumisesta ja testauspaikasta Omaolo-palvelusta tai puhelimitse.
 • Näytteet otetaan Mehiläisen Drive In -koronatestausasemalla Nokian Citymarketin pihassa (Nuijamiestentie 5), avoinna arkisin klo 8-12. Testausasema toimii ilman ajanvarausta. Asiakkaat ovat omassa autossaan koko käynnin ajan. Voit saapua näytteenottoon myös kävellen.
 • Viikonloppuisin koronatestit tehdään Fimlab Oy:n koronanäytteenottopisteessä Hatanpäällä (Hatanpäänkatu 22, O-rakennus). Testausasema toimii ajanvarauksella. Saapumisohje Hatanpään koronanäytteenottoon (fimlab.fi)

Ohjeita testattavalle

 • Käy näytteenotossa ensisijaisesti omalla autolla, kävellen, taksilla tai Kela-taksilla (puh. 0800 98811). Taksia tilatessa kerro, että olet menossa koronavirusnäytteeseen tai tulossa koronavirusnäytteenotosta.
 • Jos joudut käyttämään julkista liikennettä, huomioi, että sinulla tulee olla kasvomaski sekä meno- että paluumatkalla.
 • Palaa testin jälkeen suoraan kotiin. Pysy kotona näytevastauksen tuloon asti.
 • Saat koronatestin tuloksen OmaMehiläinen-sovellukseen ja Omakanta.fi-verkkopalveluun. Mikäli testi on tehty Fimlabissa, vastaus tulee tekstiviestillä.

Positiivisen testituloksen jälkeen

Jos saat positiivisen tuloksen joko kotitestistä tai laboratoriotestistä, jää omaehtoiseen eristykseen 5 vuorokaudeksi oireiden alkamisesta lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Positiivisen kotitestin jälkeen ei tarvitse mennä laboratoriotestiin ellei sinulla ole tarve tartuntatautipäivärahalle.

Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Kerro tartunnastasi työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kerro, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

Samassa taloudessa asuvien henkilöiden täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla liikkuessaan sekä työ- ja opiskelupaikkakontakteissaan ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Mikäli heille tulee infektio-oireita, taudinaiheuttaja on suurella todennäköisyydellä koronavirus, ja heidän tulee jäädä pois töistä/koulusta/päivähoidosta lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Altistuneita ei aseteta karanteeniin eikä sairastuneita aseteta eristykseen

Työkyvyttömyyden kannalta koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen suhtaudutaan kuten muihinkin infektiosairauksiin. Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan.

Karanteenit ja eristykset ovat tartuntatautilain mukaisia pakkokeinoja, joilla puututaan ihmisten perusoikeuksiin. Ne on lakia kirjoittaessa tarkoitettu äärimmäisiksi keinoiksi, jos tartuntojen leviämisen estolle ei ole vaihtoehtoja. Vuonna 2012 laaditussa kansallisessa pandemiasuunnitelmassa tartunnanjäljityksen tarkoitukseksi on määritetty hidastaa epidemian etenemistä, kunnes rokotukset tai muut tehokkaammat keinot saadaan käyttöön.

Nykytilanteessa koronavirus on levinnyt kaikkialle väestöön, eikä sen leviämistä voida tartunnanjäljityksen keinoin estää, ja toisaalta rokotuskattavuutta on saatu nostettua merkittävästi. Näin ollen väestötasolla tapahtuva tartunnanjäljitys on palvellut tarkoituksensa, eikä ihmisten perusoikeuksien rajaaminen sen perusteella ole enää perusteltua.

Mitä omaehtoinen eristys tarkoittaa?

Sinun tulisi jäädä kotiin ja välttää kontakteja muihin, kunnes oireesi ovat lievittyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Kaupassa asiointia tai muuta julkisilla paikoilla liikkumista sekä muiden kuin perheenjäsenten tapaamista ei myöskään suositella, jos oireidesi alusta on alle viisi vuorokautta.

Mikäli tarvitset kiireellistä hoitoa, ole yhteydessä kiirevastaanottoon alla olevan ohjeen mukaisesti.

Ulkoilla voi ilman seuraa oman voinnin mukaisesti. Ohjeistukset koskevat myös oireettomia positiivisen koronatestituloksen saaneita.

Hakeudu hoitoon vain, jos vointi heikkenee

Koronavirustaudin aiheuttamia oireita hoidetaan kuten muitakin flunssaoireita. Lepää, juo paljon, ota tarvittaessa kipulääkettä.

Jos sinulle nousee korkeaa kuumetta, sinulla on hengenahdistusta tai vointisi heikkenee, ota yhteyttä Nokian terveyskeskuksen kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin puh. 035 652 1200 arkisin klo 8–18, viikonloppuisin klo 9–18. Hoitaja ohjeistaa sinua, miten ja milloin tulet kiirevastaanotolle. Muina aikoina hoidon tarpeen arviointi tehdään päivystysavussa, puh. 116 117.

Älä mene soittamatta kiirevastaanotolle tai Acutaan, koska silloin saatat altistaa muut potilaat ja henkilökunnan koronavirustartunnalle.

Jos vointisi on niin huono, että et jaksa kävellä tai sinulla on voimakasta hengenahdistusta, soita hätänumeroon 112.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

 • Lievimmillään vain kurkun karheutta
 • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
 • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
 • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.