Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää ohjeitaan ajankohtaisen tilanteen mukaisesti, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Katso siksi THL:n tuorein päivitys.

Lisätietoja koronaviruksesta Pirkanmaalla Taysin verkkosivuilla: tays.fi/korona.

Omaolon koronaoirearviokysely

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit täyttää sähköisen Omaolon koronaoirearviokyselyn. Muistathan valita koronavirustaudin oirearvion täytön jälkeen kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.

Omaolon koronavirusepäilyn testaus -banneri.

Toimintaohje, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Koronatestausta lisätään entisestään ja näytteitä otetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. Testauskapasiteetin kasvettua tämä on mahdollista. Tavoitteena on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky. Lisäksi jäljitetään tehokkaasti tartuntaketjuja.

Näytteitä otetaan kaikilta hengitystieinfektioon sairastuneilta, jotka epäilevät COVID-19-infektiota ja ottavat yhteyttä puhelimitse tai hakeutuvat oireidensa vuoksi terveyspalveluiden pariin.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

• Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
  • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Seuraavien ryhmien testaamista pidetään erityisen tärkeänä, ja ryhmiin kuuluvia kannustetaan hakeutumaan testeihin matalalla kynnyksellä:

• oireiset terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijät,
  • oireettoman terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijän läheiset, joilla on oireita,
  • oireiset synnyttäjät sekä
  • oireiset iäkkäät henkilöt (yli 70-vuotiaat) ja vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

Toimi näin, jos epäilet COVID-19-infektiota

• Ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105 (palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20) tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden) tai työterveyteesi.
  • Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.
  • Et voi käyttää julkisia liikennevälineitä. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata myös huolellista yskimishygieniaa matkan aikana.
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.
  • Lisätietoa ja ajantasaiset tiedot Taysin verkkosivuilta: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Valtakunnallinen neuvontanumero

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Maksuton koronahuoli-chat

Koronahuoli-chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton kahdenkeskinen chat- eli keskustelupalvelu, jossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta vastaavat kysymyksiin. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Koronahuoli-chat on avoinna ma-to klo 12-16 ja pe klo 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin klo 12-16.

Koronahuoli-chatin löydät osoitteesta mielenterventerveystalo.fi. Verkkosivustolla olevan virtuaalisen Milli-apurin kanssa pääset chattaamaan ammattilaisen kanssa.

Tärkeitä pandemian aikaisia yhteystietoja

Nokian kaupunki on koronavirustilanteesta johtuen avannut uusia palvelunumeroita tai laajentanut aiempien numeroiden aukioloaikoja sekä lisännyt Chat-palveluja.

Koronavirus: yhteystietoja -sivu.

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Nokian kaupunki tiedottaa muutoksista kaupungin tuottamiin palveluihin

Pirkanmaalla Tays vastaa koronavirukseen liittyvästä lääketieteellisestä sekä tartuntatapauksiin liittyvästä viestinnästä. Nokian kaupunki noudattaa THL:n ja Taysin ohjeita. Kaupunki tiedottaa koronavirustilanteen aiheuttamista muutoksista, jotka koskevat kaupungin palveluiden järjestämistä.

Nokian kaupungissa on varauduttu koronavirustilanteeseen normaalin valmissuunnittelun mukaisesti. Kaupungin valmiusjohtoryhmä työskentelee aktiivisesti ja seuraa koronavirustilannetta sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Sivua päivitetty 29.6. klo 11.30