Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän suositukset ovat voimassa myös Nokialla: Pirkanmaan alueelliset suositukset ja rajoitukset. Jos uusia kuntakohtaisia rajoituksia tai suosituksia asetetaan, niistä tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla uutisena ja linkki uutiseen päivitetään tähän alle.

Koronaviruksen aiheuttamia muutoksia ja ohjeita vapaa-aikapalveluissa: Koronaviruksen vaikutukset vapaa-aikapalveluiden toimintaan

Koronarokotukset Nokialla

Käynnissä olevat rokotukset ja ajan varaaminen sekä ohjeita

Usein kysyttä rokotuksista

Milloin tulee hakeutua koronatestiin?

Yli 12-vuotiaat

• Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli sinulla on koronaan viittaavia oireita ja sinua ei ole täysin rokotettu.
  • Jos olet oireinen ja täysin rokotettu, hakeudu koronatestiin mikäli
    • olet altistunut koronalle
    • tai työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa.
  • Täysin rokotettujenkaan ei tule mennä töihin tai kouluun oireisena. On hyvä välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.
  • Koronatestauksen kriteerit ovat lääketieteelliset: koronatestiä ei tehdä esimerkiksi työnantajan vaatimuksesta.
  • Täysin rokotettu tarkoittaa tässä henkilöä, jonka saamasta toisesta rokoteannoksesta on kulunut aikaa yli viikko.
  • Pirkanmaalla ei testata oireettomia koronalle altistuneita henkilöitä. Ohje koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä.

Alle 12-vuotiaat

• Alle 12-vuotiaan on syytä hakeutua koronavirustestiin oireiden ilmaannuttua, mikäli
    • hän on altistunut koronavirukselle
    • tai perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
    • tai lapsi on menossa sairaalaan tutkimuksiin tai hoitojaksolle 10 päivän kuluessa oireiden alusta.
  • Jos vanhemmat haluavat, voidaan testi ottaa, vaikka yllä olevat kriteerit eivät täyttyisi.

Koronatestaus koronapassia varten

• Täysi-ikäiset: Julkinen terveydenhuolto tarjoaa testauksen vain, jos täysi-ikäisellä henkilöllä on todistus siitä, ettei hän voi terveydellisistä syistä ottaa koronarokotteita. Muiden tulee hakeutua omalla kustannuksellaan testiin yksityiselle palveluntuottajalle.
  • Alle 18-vuotiaat: Koronanäytteenotto tarjotaan julkisen terveydenhuollon kautta. Noudata tällöin alla olevia koronatestiin hakeutumisen ohjeita. Koronapassia saa Suomessa vaatia vain 16 vuotta täyttäneeltä henkilöltä.
  • Lue lisää: Koronapassi

Koronatestaus: yhteystiedot ja ohjeet

• Täytä sähköinen Omaolon koronaoirearviokysely. Muistathan valita kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.
  • Tai ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105, joka palvelee nokialaisia arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-18, tai työterveyteesi.
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.

Koronanäytteenotto Nokialla

• Päästäksesi koronatestiin, tarvitset lähetteen. Yhteystiedot ovat yllä. Koronatesti on maksuton.
  • Saat tarkemmat ohjeet koronatestaukseen saapumisesta ja testauspaikasta Omaolo-palvelusta tai puhelimitse.
  • Pääsääntöisesti näytteet otetaan Mehiläisen Drive In -koronatestausasemalla Nokian Citymarketin pihassa (Nuijamiestentie 5), avoinna arkisin klo 8-15. Testausasema toimii ilman ajanvarausta. Asiakkaat ovat omassa autossaan koko käynnin ajan. Voit saapua näytteenottoon myös kävellen.
  • Viikonloppuisin koronatestit tehdään Mehiläisen pisteessä Tampereella: Drive in -testausasema Tampere
  • Käy näytteenotossa ensisijaisesti omalla autolla, kävellen, taksilla tai Kela-taksilla (puh. 0800 98811). Taksia tilatessa kerro, että olet menossa koronavirusnäytteeseen tai tulossa koronavirusnäytteenotosta.
  • Jos joudut käyttämään julkista liikennettä, huomioi, että sinulla tulee olla kasvomaski sekä meno- että paluumatkalla.
  • Palaa testin jälkeen suoraan kotiin. Pysy kotona näytevastauksen tuloon asti.
  • Saat koronatestin tuloksen OmaMehiläinen-sovellukseen ja Omakanta.fi-verkkopalveluun. Mikäli testi on tehty Fimlabissa, vastaus tulee tekstiviestillä.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

• Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
  • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia, etäisyyden pitäminen ja kasvomaskin käyttö

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten pysymällä sairaana kotona, pitämällä turvavälit sekä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.