Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Nokian kaupungin suositukset ja rajoitukset

Tiedote 8.1.2021: Alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa avataan Nokialla 11.1. alkaen
Tiedote 13.1.2021: Kuudesluokkalaisille ja yläkoululaisille maskisuositus

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän suositukset ovat luettavissa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sivuille: Pirkanmaan alueelliset suositukset ja rajoitukset

Toimi näin, jos epäilet COVID-19-infektiota

• Täytä sähköinen Omaolon koronaoirearviokysely. Muistathan valita kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.
  • Tai ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105, joka palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20) tai työterveyteesi.
  • Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).
  • Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.
    • Käy näytteenotossa ensisijaisesti omalla autolla, kävellen, taksilla tai Kela-taksilla (puh. 0800 98811). Taksia tilatessa kerro, että olet menossa koronavirusnäytteeseen tai tulossa koronavirusnäytteenotosta.
    • Jos joudut käyttämään julkista liikennettä, huomioi, että sinulla tulee olla kasvomaski sekä meno- että paluumatkalla.
    • Palaa näytteenoton jälkeen suoraan kotiin. Pysy kotona näytevastauksen tuloon asti.
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.
  • Varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevien lasten testaaminen: Taysin ohjeet lasten Covid-testaamiseen

Omaolon koronavirusepäilyn testaus -banneri.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

• Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
  • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Tärkeitä pandemian aikaisia yhteystietoja

Nokian kaupunki on koronavirustilanteesta johtuen avannut uusia palvelunumeroita ja laajentanut aiempien numeroiden aukioloaikoja sekä lisännyt Chat-palveluja.

Katso tarkemmin: Koronavirus: yhteystietoja -sivu.

Koronavirusrokotukset

Koronarokotukset alkoivat Nokialla 12.1.2021. Ensin rokotetaan ikäihmisten asumis- ja hoivapalvelujen asiakkaita ja henkilökuntaa (esimerkiksi Vihnuskodissa) sekä koronanäytteenoton ja kiirevastaanoton henkilöstöä. Kaupunki tiedottaa laajempien kuntalaisten rokotusten alkamisesta esimerkiksi verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja paikallislehdessä.

Lue lisää: Koronavirusrokotukset-sivu

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia, etäisyyden pitäminen ja kasvomaskin käyttö

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten pysymällä sairaana kotona, pitämällä turvavälit sekä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa etäisyyksien pitäminen ei onnistu.

Sivua päivitetty 14.1.2021