Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän suositukset ovat voimassa myös Nokialla: Pirkanmaan alueelliset suositukset ja rajoitukset

Kaupungin perusturvalautakunta kokoontuu tarvittaessa päättämään koronaan liittyvistä rajoituksista. Jos uusia rajoituksia tai suosituksia asetetaan, niistä tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla uutisena ja linkki uutiseen päivitetään tähän alle.

Tiedote 26.8.2021: Nokian lukion abiturientit siirtyvät etäopetukseen 10 päivää ennen ylioppilaskirjoituksia

Koronaviruksen aiheuttamia muutoksia ja ohjeita vapaa-aikapalveluissa: Koronaviruksen vaikutukset vapaa-aikapalveluiden toimintaan

Milloin tulee hakeutua koronatestiin?

• Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli sinulla on koronaan viittaavia oireita ja sinua ei ole täysin rokotettu.
  • Jos olet oireinen ja täysin rokotettu, hakeudu koronatestiin mikäli
    • olet altistunut koronalle
    • tai työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa.
  • Täysin rokotettujenkaan ei tule mennä töihin tai kouluun oireisena. On hyvä välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.
    • On hyvä huomata, että koronatestauksen kriteerit ovat lääketieteelliset. Koronatestiä ei tehdä esimerkiksi työnantajan vaatimuksesta.
  • Täysin rokotettu tarkoittaa tässä henkilöä, jonka saamasta toisesta rokoteannoksesta on kulunut aikaa yli viikko.
  • Pirkanmaalla ei testata oireettomia koronalle altistuneita henkilöitä. Ohje koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä.

Koronatestaus: yhteystiedot ja ohjeet

• Täytä sähköinen Omaolon koronaoirearviokysely. Muistathan valita kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.
  • Tai ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105, joka palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20, tai työterveyteesi.
  • Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.
  • Varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevien lasten testaaminen sekä palaaminen kouluun tai päiväkotiin: Taysin ohjeet lasten Covid-testaamiseen

Omaolon koronavirusepäilyn testaus -banneri.

Koronanäytteenotto Nokialla

• Päästäksesi koronatestiin, tarvitset lähetteen. Yhteystiedot ovat yllä. Koronatesti on maksuton.
  • Saat tarkemmat ohjeet koronatestaukseen saapumisesta ja testauspaikasta Omaolo-palvelusta tai puhelimitse.
  • Pääsääntöisesti näytteet otetaan Mehiläisen Drive In -koronatestausasemalla Nokian Citymarketin pihassa (Nuijamiestentie 5), avoinna arkisin klo 8-15. Testausasema toimii ilman ajanvarausta. Asiakkaat ovat omassa autossaan koko käynnin ajan. Voit saapua näytteenottoon myös kävellen.
  • Viikonloppuisin koronatestit tehdään Mehiläisen pisteessä Tampereella: Drive in -testausasema Tampere
  • Käy näytteenotossa ensisijaisesti omalla autolla, kävellen, taksilla tai Kela-taksilla (puh. 0800 98811). Taksia tilatessa kerro, että olet menossa koronavirusnäytteeseen tai tulossa koronavirusnäytteenotosta.
  • Jos joudut käyttämään julkista liikennettä, huomioi, että sinulla tulee olla kasvomaski sekä meno- että paluumatkalla.
  • Palaa testin jälkeen suoraan kotiin. Pysy kotona näytevastauksen tuloon asti.
  • Saat koronatestin tuloksen OmaMehiläinen-sovellukseen ja Omakanta.fi-verkkopalveluun. Mikäli testi on tehty Fimlabissa, vastaus tulee tekstiviestillä.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

• Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
  • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia, etäisyyden pitäminen ja kasvomaskin käyttö

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten pysymällä sairaana kotona, pitämällä turvavälit sekä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Tartuntatilanne Nokialla ja altistumiset

Nokian kaupunki ei tiedota koronavirustapauksista, vaan kunnittaisesta tartuntamääristä tiedottaa Suomessa keskitetysti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Voit halutessasi seurata Nokian koronavirustartuntojen tilannetta THL:n koronakarttasovelluksesta.

Jos kaupungin palveluissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, ilmenee mahdollisia altistumisia koronavirukselle, tiedotetaan niistä kaupungin verkkosivuilla Ajankohtaista-palstalla. Lisäksi koulut ja päiväkodit tiedottavat suoraan huoltajia Päikky- ja Wilma-järjestelmissä.

Muista altistumispaikoista tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Korona-altistukset