Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Nokian kaupungin suositukset ja rajoitukset

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän suositukset ovat luettavissa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sivuille: Pirkanmaan alueelliset suositukset ja rajoitukset
Nokian kaupunki tarkentaa omia suosituksiaan ja rajoituksiaan 30.11. alkavalla viikolla ja tiedottaa niistä myös tällä verkkosivuilla heti kun mahdollista.

Toimi näin, jos epäilet COVID-19-infektiota

• Täytä sähköinen Omaolon koronaoirearviokysely. Muistathan valita kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.
  • Tai ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105, joka palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20) tai työterveyteesi.
  • Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).
  • Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.
  • Et voi käyttää julkisia liikennevälineitä. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata myös huolellista yskimishygieniaa matkan aikana.
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.
  • Varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevien lasten testaaminen: Taysin ohjeet lasten Covid-testaamiseen
  • Lisätietoa ja ajantasaiset tiedot Taysin verkkosivuilta: Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

Omaolon koronavirusepäilyn testaus -banneri.

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia. Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio:

• Lievimmillään vain kurkun karheutta
  • Kurkkukipua ja/tai nuhaa
  • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
  • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Valtakunnallinen koronaneuvontanumero

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Maksuton koronahuoli-chat

Koronahuoli-chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton kahdenkeskinen chat- eli keskustelupalvelu, jossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta vastaavat kysymyksiin. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Koronahuoli-chat on avoinna ma-to klo 12-16 ja pe klo 12-15.

Koronahuoli-chatin löydät osoitteesta mielenterventerveystalo.fi.

Tärkeitä pandemian aikaisia yhteystietoja

Nokian kaupunki on koronavirustilanteesta johtuen avannut uusia palvelunumeroita tai laajentanut aiempien numeroiden aukioloaikoja sekä lisännyt Chat-palveluja.

Koronavirus: yhteystietoja -sivu.

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia, etäisyyden pitäminen ja kasvomaskin käyttö

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten pysymällä sairaana kotona, pitämällä turvavälit sekä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa etäisyyksien pitäminen ei onnistu. Lisätietoa: Pirkanmaan koronavirustilanne ja suositukset

Sivua päivitetty 30.11.2020