Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut valtakunnallisesti ja myös Pirkanmaalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää ohjeitaan ajankohtaisen tilanteen mukaisesti, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Katso siksi THL:n tuorein päivitys.

Lisätietoja koronaviruksesta Pirkanmaalla Taysin verkkosivuilla: tays.fi/korona.

Omaolon koronaoirearviokysely

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit täyttää sähköisen Omaolon koronaoirearviokyselyn. Muistathan valita koronavirustaudin oirearvion täytön jälkeen kotikuntasi tarkistaaksesi Nokian kaupungin ajantasaiset toimintaohjeet.

Omaolon koronavirusepäilyn testaus -banneri.

Toimintaohje, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Valtaosa koronaviruksen aiheuttamista sairastumisista on lieviä. Hyvävointisen, akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneen ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ellei hän kuulu alempana mainittuihin ryhmiin. Koronatestejä tehdään nyt kasvavassa määrin. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä heidän perheitään kannustetaan hakeutumaan testeihin herkästi. Lisäksi testataan muun muassa hengitystieoireisia yli 70-vuotiaita, ulkomailta tai Suomen riskialueilta palaavia sekä osastohoitoa tarvitsevia potilaita.

Kenelle tehdään koronavirustesti ja kenen tulee hakeutua testiin?

3.4.2020 lähtien COVID-19-näytteitä otetaan akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneilta seuraavista ryhmistä:

• terveyden- tai sosiaalihuollon henkilökunta, omaishoitajat, henkilökohtaiset avustajat sekä vesilaitoksen työntekijät
  • henkilöt, joiden perheessä on terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijä,
  • pneumonia- eli keuhkokuumepotilaat iästä riippumatta,
  • yli 70-vuotiaat akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet,
  • akuutin hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuvat potilaat,
  • akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet henkilöt,
    • joilla on ollut lähikontakti varmistetun COVID-19-tapauksen kanssa
      tai
    • jotka ovat palanneet ulkomailta, Pohjois-Suomen laskettelukeskuksista tai Uudenmaan alueelta 14 vuorokauden sisällä.
  • Testi voidaan tehdä myös muissa tapauksissa, jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi.
  • Lisätietoa ja ajantasaiset tiedot Taysin verkkosivuilta: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Jos kuulut edellä mainittuihin ryhmiin ja saat äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja tai hengenahdistusta:

• Ota yhteys puhelimitse Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105 (palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20) tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden) tai työterveyteesi.
  • Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.

Seuraa vointiasi

Jos oireesi ovat lieviä etkä kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, jää kotiin sairastamaan.

Jos olosi heikkenee etkä pärjää kotihoidolla:

• Soita ensin Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105 (palvelee nokialaisia arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-20) tai työterveyteesi.
  • Muina aikoina ota yhteyttä Ensiapu Acutaan, 03 311 611, Taysin puhelunvälityksen kautta.
  • Hätätilanteissa soita 112.

Valtakunnallinen neuvontanumero

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Tärkeitä pandemian aikaisia yhteystietoja

Nokian kaupunki on koronavirustilanteesta johtuen avannut uusia palvelunumeroita tai laajentanut aiempien numeroiden aukioloaikoja sekä lisännyt Chat-palveluja.

Koronavirus: yhteystietoja -sivu.

Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

• kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Nokian kaupunki tiedottaa muutoksista kaupungin tuottamiin palveluihin

Pirkanmaalla Tays vastaa koronavirukseen liittyvästä lääketieteellisestä sekä tartuntatapauksiin liittyvästä viestinnästä. Nokian kaupunki noudattaa THL:n ja Taysin ohjeita. Kaupunki tiedottaa koronavirustilanteen aiheuttamista muutoksista, jotka koskevat kaupungin palveluiden järjestämistä.

Nokian kaupungissa on varauduttu koronavirustilanteeseen normaalin valmissuunnittelun mukaisesti. Kaupungin valmiusjohtoryhmä työskentelee aktiivisesti ja seuraa koronavirustilannetta sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Sivua päivitetty 8.4. klo 12.40.