Äänestäminen vaalipäivänä ja koronaohjeistus

Äänestäminen vaalipäivänä 23.1.2022

Vaalipäivänä 23.1. äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Nokialla on 10 äänestysaluetta. Vaalipäivän äänestyspaikat eri äänestysalueilla ovat seuraavat:

001 Keskusta: Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

002 Kankaantaka: Kankaantaan koulu

003 Myllyhaka: Myllyhaan koulu

004 Asemantaka: Alhoniityn koulu

005 Haavisto: Harjuniityn koulu

006 Koskenmäki: Nokian koulu

007 Ketolanmäki: Koskenmäen koulu

008 Siuro: Linnavuoren koulu

009 Tottijärvi: Tottijärven koulu

010 Vihola: Viholan koulu

 

Ulkona äänestäminen vaalipäivänä

Aluevaalien järjestelyissä on otettu koronapandemiatilanne huomioon oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden ja alueellisten suositusten mukaisesti.

Vaalilautakunnat huolehtivat äänestyspaikoilla terveysturvallisuudesta. Äänestyspaikalla tulee seurata opasteita ja vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleville järjestetään äänestys äänestyspaikan ulkopuolella. Äänestyspaikalla on piha-alueella julisteessa vaalilautakunnan puhelinnumero, johon äänestäjän tulee soittaa, mikäli hänet on määrätty eristykseen tai karanteeniin. Äänestys voidaan tässä tapauksessa vastaanottaa esimerkiksi autosta käsin.

Lisäksi mikäli äänestäjä tietää sairastavansa koronaa, on omaehtoisessa karanteenissa altistumisen takia tai hänellä on selvästi koronatartuntaan viittaavia oireita, pyydetään häntä soittamaan vaalilautakunnalle piha-alueella julisteessa olevaan puhelinnumeroon ennen vaalihuoneistoon tuloa. Kaikilla äänestyspaikoilla on valmius vastaanottaa äänestys myös ulkona vaalilakia ja oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita noudattaen koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Ennen vaalipäivää lisätietoja mahdollisuudesta äänestää ulkona antaa keskusvaalilautakunnan sihteeri.

Ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana

Äänestyspaikoilla noudatetaan voimassa olevia suosituksia kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla ja riittävästä etäisyydestä vuoroaan odottavien äänestäjien välillä. Äänestäjien suositellaan käyttävän sekä jonossa että vaalihuoneistossa kasvomaskia, mikäli se vain on mahdollista, ja tarvittaessa maskin saa äänestyspaikalta.

Mikäli äänestyspaikalla on ruuhkaa, saatetaan vaalihuoneistossa sisällä olevien äänestäjien määrää joutua rajoittamaan terveysturvallisuussyistä.

Äänestyspaikoilla huolehditaan hygieniasta. Äänestäjille on tarjolla käsidesiä. Lisäksi äänestäjät voivat halutessaan ottaa mukaan esimerkiksi oman kynän. Myös äänestystapahtuman ripeyteen voi vaikuttaa omalla toiminnalla esimerkiksi valitsemalla oman ehdokkaan jo etukäteen.

Näin äänestät turvallisesti korona-aikana:

  • Käytä kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä
  • Pidä riittävä etäisyys muihin äänestäjiin
  • Varaudu jonottamaan tarvittaessa ulkona
  • Käytä käsidesiä ja halutessasi omaa kynää
  • Mikäli tiedät tai epäilet sairastavasi koronaa, ota yhteyttä vaalilautakuntaan ennen kuin menet sisälle vaalihuoneistoon
  • Seuraa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita