Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan neljättä koronarokotusta

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille henkilöille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3−4 kuukautta.

Suoja-asuun pukeutunut sairaanhoitaja antaa iäkkäälle naisasiakkaalle koronarokotteen käsivarteen.

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

• Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos katsotaan heillä tehosteannokseksi, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Voimakkaasti immuunipuutteisilla perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, muulla väestöllä kaksi.

Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä.

Neljännen rokotuksen voi varata kuten muutkin rokotusajat osoitteesta nokia.terveytesi.fi.  Nopeuttaaksesi rokotustapahtuman sujumista toivomme ajanvarauksen aihe -kenttään kirjoitettavan, että kyse on neljännestä rokotuksesta ja sairaus, minkä vuoksi neljättä rokotusannosta suositellaan.  Mikäli käytössä ei ole pankkitunnuksia, ajan voi varata puhelimitse tiistaisin klo 8–14 numerosta 03 5652 1108.  Neljänsiä rokotuksia annetaan myös ilman ajanvarausta walk-in -päivinä.

Lisätiedot: Koronavirusrokotukset – Nokian kaupunki