Terveyspalveluiden yhteydenottokanavissa on ruuhkaa – koronatodistuksen voi jatkossa tulostaa kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa


Pahentunut koronatilanne sekä koronapassin käyttöönotto ruuhkauttavat tällä hetkellä terveyspalveluiden asiointikanavia. Nokialaiset voivat torstaista 9.12. lähtien tulostaa koronapassin eli koronatodistuksensa kirjasto- ja kulttuuritalon Virran infopisteellä. Tulostuspiste on tarkoitettu henkilöille, jotka pystyvät kirjautumaan Omakantaan, mutta heillä ei ole passin tallentamisen tai tulostamisen mahdollisuutta. Omakantaan kirjaudutaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Tulostus on maksutonta ja se on mahdollista Virran aukioloaikojen mukaisesti ja ilman ajanvarausta. Kirjaston henkilöstöltä saa tarvittaessa tukea tietokoneen käyttöön, mutta tietoturvallisuussyistä henkilökunta ei voi tehdä asiakkaan puolesta Omakantaan kirjautumista.

Koronapassin saaminen on helpointa ja nopeinta suoraan Omakannasta

Näin saat koronapassin Omakannasta:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  3. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

Mikäli henkilö ei pysty kirjautumaan Omakantaan, voi todistuksen pyytää terveydenhuollosta

Mikäli nokialainen ei voi saada todistusta Omakannasta, sen voi pyytää kaupungin terveyspalveluista. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumeroon 03 5652 1105 (arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-18) tai kiireettömän hoidon ajanvarauksen numeroon 03 565 21100 (ma-pe klo 8-14).

Kyseessä on ei-kiireellinen terveydenhuollon palvelu, ja koronapassin lähettämisen viive pyynnöstä on noin kaksi viikkoa.

Terveyspalveluiden asiointikanavissa ruuhkaa

Koronatilanne Nokialla ja koko Pirkanmaalla on pahentunut, mikä näkyy myös yhteydenottojen määrässä. Koronaviruksen hoidontarpeen arviointipuhelin on ruuhkautunut, mutta näytteenottoaikoja on jo pystytty lisäämään.

Koronatestiin pääsemiseksi edelleen sujuvin keino on täyttää Omaolon koronaoirearviokysely. Terveyspalveluista pyydetään, että asiakas ottaisi yhteyttä vain yhtä kanavaa pitkin. Näin vältettäisiin turhaa, päällekkäistä työtä.

Uusi terveyspalveluita kuormittava tekijä ovat rokottamattomat henkilöt, jotka tarvitsevat viikonloppujen illanviettoja varten koronapassin. Julkisesta terveydenhuollosta ei järjestetä koronanäytteenottoa koronapassia varten, vaan henkilön tulisi hakeutua näytteenottoon yksityisen palveluntuottajan kautta. Ohjetta kierretään kertomalla oireista tai altistuksesta, mikä on erittäin valitettavaa ja voi viivästyttää koronaoireista kärsivien nokialaisten pääsyä koronatestiin.

Julkinen terveydenhuolto tarjoaa koronatestauksen oireettomalle vain, jos täysi-ikäisellä henkilöllä on todistus siitä, ettei hän voi terveydellisistä syistä ottaa koronarokotteita ja hän tarvitsee koronapassia vastaavan koronatodistuksen.

Mikäli alle 18-vuotias henkilö tarvitsee koronapassia varten COVID-näytteenoton, näyte tarjotaan julkisen terveydenhuollon kautta. Tällöin noudatetaan koronatestiin hakeutumisen ohjeita: Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita. On hyvä huomioida, että koronapassia saa Suomessa vaatia vain 16 vuotta täyttäneeltä henkilöltä.

Lisätietoa:
Koronapassi 
Virran aukioloajat