Taidetila Raamissa Tuulia Iso-Tryykärin Pinnan alla -näyttely 20.11.-22.12.2021

Taidetila Raamin näyttelyvuoden 2021 päättävä Pinnan alla on kuvataiteilija Tuulia Iso-Tryykärin ensimmäinen yksityisnäyttely Nokialla, lapsuutensa kotikaupungissa. Näyttelykokonaisuus koostuu pääasiassa vuonna 2020-2021 valmistuneista öljyvärimaalauksista ja iso osa teoksista on esillä ensimmäistä kertaa. Tuulia Iso-Tryykärin maalauksissa esiintyy naishahmo, joka on monesti alisteinen jollekin materiaalille. Hänen kasvojansa peittää teippi, kangas tai muu materiaali. Materiaali peittää usein katseen, hahmo ei näe.

Taideteos jossa naisen kasvot on peitetty

Maalausten hahmot ovat konkreettisesti estyneitä materian kautta, mutta materiaalit toimivat usein enemmänkin symboleina erilaisille ajatuksille ja kokemuksille itsestä ja taiteilijan itseään kohtaan kohdistamista ajatuksista. Miten helposti pelkillä ajatuksilla voi itseään rajoittaa ja jopa tukahduttaa? Iso-Tryykäri käsittelee myös häpeää ja tarvetta suojautua, hävitä ja kadota. Maalausten hahmot voisivat tehdä tilanteelleen jotain, mutta näyttävät tyytyvän vallitsevaan tilaan. Vaikka teosten hahmojen silmät ovat usein peitetty, katsominen ja nähdyksi tuleminen on tärkeää. Teosten katsojilla on valta nähdä. Maalaukset ovat yrityksiä tehdä näkymättömästä näkyvää.

”Olen työskennellyt öljyvärimaalauksen parissa aina siitä saakka, kun pääsin kokeilemaan öljyvärimaalausta Emäkosken yläasteella noin 20 vuotta sitten. Sen jälkeen tekniikka on kulkenut mukanani tähän päivään asti. Öljyvärimaalauksessa minua kiehtoo sen monipuolisuus ja taipuvuus erilaisiin ilmaisumuotoihin.

Figuratiivinen eli esittävä esitystapa on ollut myös aina tärkeä itselleni ja ihminen on pysynyt vuosia itseäni kiinnostavana aiheena, jota tuskin koskaan saa maalattua valmiiksi, aina löytyy uusi tarina. Minua kiinnostaa myös se, miten värin ja siveltimen avulla pystyy luomaan illuusioita eri materiaaleista ja muodosta kaksiulotteiselle pinnalle. Olen maalari, joka ei käytä tuubista saatavaa mustaa, vaan kaikki mustan kaltainen on luotu värisekoituksilla.”

Tuulia Iso-Tryykäri (s. 1985) asuu ja työskentelee Lappeenrannassa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan AMK:sta 2009 ja ylemmästä AMK-tutkinnosta 2013. Iso-Tryykäri on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä ovat olleet Galleria Koneessa Hämeenlinnassa (2020), Galleria Huudossa Helsingissä (2020) Taidekeskus Idässä Lappeenrannassa (2018) ja tm-galleriassa Helsingissä (2017).  Iso-Tryykärin teoksia on mm. Valtion, Tampereen, Kuopion ja Lappeenrannan taidemuseoiden sekä Kotkan kaupungin kokoelmissa.

Taidetila Raami sijaitsee Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran 1. kerroksessa. Avoinna arkisin 9-20 ja lauantaisin 9-15. Raamin näyttelyihin on aina vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätiedot:

Tuulia Iso-Tryykäri

Kuvataiteilija yamk

+358 400 722 076

tuulia.isotryykari@gmail.com

Hanna Westman

museo- ja kokoelma-amanuenssi

hanna.westman@nokiankaupunki.fi

Käyntiosoite: Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, 1. kerros, Välikatu 11, 37100 Nokia