Runoja ja ruutuja -kiertue tuo läänintaiteilijat pääkirjastoon 10.9.

Runoja ja ruutuja on Taiteen edistämiskeskuksen ja Pirkanmaan kuntien kirjastojen sekä kulttuuripalveluiden järjestämä kiertue, jossa nykyrunous kohtaa nykysarjakuvan. Kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro ja sarjakuvataiteen läänintaiteilija Ville Pirinen keskustelevat vaihtuvien taiteilijavieraiden kanssa runoilijan ja sarjakuvataiteilijan työstä. Lisäksi ohjelmassa on elämyksellinen osuus, jossa runoilijan teksti yhdistyy sarjakuvataiteilijan kuviin yllätyksellisellä tavalla.

Syksyllä 2019 Runoja ja ruutuja -kiertue saapuu Nokian lisäksi Pälkäneelle, Ylöjärvelle ja Tampereelle.

Läänintaiteilijat kirjastokiertueella

Kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro ja sarjakuvataiteen läänintaitelija Ville Pirinen tuovat Runoja ja ruutuja -kiertueen Nokian pääkirjastoon tiistaina 10.9.2019. Tilaisuus alkaa klo 17:30 ja päättyy kirjaston sulkeutuessa noin klo 19:00.

Anna Elina Isoaro (Kuva: Pietari Hatanpää)

Ville Pirinen

Anna Elina Isoaro (s. 1981) debytoi runoilijana vuonna 2011 Runo-Kaarina -kilpailun voittaneella teoksellaan Puolen mantereen kerhossa. Vuonna 2016 julkaistu Rakkautta ja vasta-aineita voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Syksyllä 2019 ilmestyvä kolmas runokokoelma Tämänilmaiset käsittelee lapsen kuolemaa. Teos kasvaa henkilökohtaisesta yleiseksi suuria menetyksiä kokeneiden mielenmaisemaksi, jonka taustalla soi ikiaikainen Tuonelan tuutulaulujen perinne. Anna Elina Isoaro toimii runoilijantyönsä lisäksi kirjallisuuden läänintaiteilijana Pirkanmaalla.

Kiteellä 1973 syntynyt ja sittemmin Tampereelle juurtunut Ville Pirinen on suoltanut sarjakuvia, kuvataidetta ja musiikkia siitä lähtien, kun pystyi kätösillään tarttumaan luomistyön välineisiin. Yhesti-sarjan ohella hänen tunnetuin sarjakuvansa on Pauli Kallion käsikirjoittama Ornette Birks Makkonen. Muista albumeista mainitaan myös Kallion kanssa tehty Muddy Lee Makkonen heräsi tänä aamuna (2014) sekä soolotyöt Keskiyön dynamo (2014) ja Tärkeitä asioita (2011). Suomen Sarjakuvaseura palkitsi Pirisen Puupää-hatulla keväällä 2015.

Nykyrunous kohtaa nykysarjakuvan

Nokian pääkirjastossa läänintaiteilijoiden vieraina ovat runoilija Riikka Ulanto ja sarjakuvataitelija Tommi Musturi. Keskustelun lisäksi luvassa on elämyksellinen osuus, jossa runoilijan teksti ja sarjakuvataiteilijan kuvat kohtaavat yllätyksellisillä tavoilla.

Riikka Ulanto

Tommi Musturi

Riikka Ulanto (s.1982) on vastikään Pohjois-Suomesta Tampereelle muuttanut kirjailija, joka debytoi vuonna 2016 Runo-Kaarina -kilpailun voittaneella runoteoksellaan Vedelmiä. Ulannon tuotantoon kuuluu runoja ja lyhytnovelleja. Uusin runokokoelma Puutarharuhtinas julkaistaan tänä syksynä.

Tommi Musturi (s. 1975) on Juupajoelta kotoisin oleva, nykyään Siurossa asuva sarjakuvataiteilija. Musturin teoksia on käännetty runsaasti, ja kotimaisten nykysarjakuvantekijöiden joukossa hänen uransa on selkeästi kansainvälisimpiä. Musturi on palkittu Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattupalkinnolla 2011. Oman kirjatuotantonsa lisäksi hän on julkaissut runsaasti nykysarjakuvaa suomeksi vuonna 2016 toimintansa lopettaneen Huuda Huuda -kustantamon kautta.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Anna Elina Isoaro
kirjallisuuden läänintaiteilija