Pirkanmaalla luovutaan eristyspäätöksistä koronatartunnoissa – toimi näin, jos saat positiivisen koronatestituloksen


Jos saat positiivisen tuloksen joko kotitestistä tai laboratoriotestistä, jää omaehtoiseen eristykseen 5 vuorokaudeksi oireiden alkamisesta lisätartuntojen ehkäisemiseksi.
Positiivisen kotitestin jälkeen ei tarvitse mennä laboratoriotestiin.

Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Kerro tartunnastasi työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kerro, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

Samassa taloudessa asuvien henkilöiden täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla liikkuessaan sekä työ- ja opiskelupaikkakontakteissaan ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Mikäli heille tulee infektio-oireita, taudinaiheuttaja on suurella todennäköisyydellä koronavirus, ja heidän tulee jäädä pois töistä/koulusta/päivähoidosta lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Altistuneita ei aseteta karanteeniin eikä sairastuneita aseteta eristykseen

Työkyvyttömyyden kannalta koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen suhtaudutaan kuten muihinkin infektiosairauksiin. Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan.

Karanteenit ja eristykset ovat tartuntatautilain mukaisia pakkokeinoja, joilla puututaan ihmisten perusoikeuksiin. Ne on lakia kirjoittaessa tarkoitettu äärimmäisiksi keinoiksi, jos tartuntojen leviämisen estolle ei ole vaihtoehtoja. Vuonna 2012 laaditussa kansallisessa pandemiasuunnitelmassa tartunnanjäljityksen tarkoitukseksi on määritetty hidastaa epidemian etenemistä, kunnes rokotukset tai muut tehokkaammat keinot saadaan käyttöön.

Nykytilanteessa koronavirus on levinnyt kaikkialle väestöön, eikä sen leviämistä voida tartunnanjäljityksen keinoin estää, ja toisaalta rokotuskattavuutta on saatu nostettua merkittävästi. Näin ollen väestötasolla tapahtuva tartunnanjäljitys on palvellut tarkoituksensa, eikä ihmisten perusoikeuksien rajaaminen sen perusteella ole enää perusteltua.

Mitä omaehtoinen eristys tarkoittaa?

Sinun tulisi jäädä kotiin ja välttää kontakteja muihin, kunnes oireesi ovat lievittyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Kaupassa asiointia tai muuta julkisilla paikoilla liikkumista sekä muiden kuin perheenjäsenten tapaamista ei myöskään suositella, jos oireidesi alusta on alle viisi vuorokautta.

Mikäli tarvitset kiireellistä hoitoa, ole yhteydessä kiirevastaanottoon alla olevan ohjeen mukaisesti.

Ulkoilla voi ilman seuraa oman voinnin mukaisesti. Ohjeistukset koskevat myös oireettomia positiivisen koronatestituloksen saaneita.

Hakeudu hoitoon vain, jos vointi heikkenee

Koronavirustaudin aiheuttamia oireita hoidetaan kuten muitakin flunssaoireita. Lepää, juo paljon, ota tarvittaessa kipulääkettä

Jos sinulle nousee korkeaa kuumetta, sinulla on hengenahdistusta tai vointisi heikkenee, ota yhteyttä Nokian terveyskeskuksen kiireellisen hoidontarpeen arviointiin puh. 035 652 1200 arkisin klo 8–18, viikonloppuisin klo 9–18. Hoitaja ohjeistaa sinua, miten ja milloin tulet kiirevastaanotolle. Muina aikoina hoidon tarpeen arviointi tehdään päivystysavussa, puh. 116 117.

Älä mene soittamatta kiirevastaanotolle tai Acutaan, koska silloin saatat altistaa muut potilaat ja henkilökunnan koronavirustartunnalle.

Jos vointisi on niin huono, että et jaksa kävellä tai sinulla on voimakasta hengenahdistusta, soita hätänumeroon 112.

Lisätietoja: Usein kysyttyjä kysymyksiä karanteenista | Tampereen yliopistollinen sairaala (tays.fi)