Nokialla otetaan käyttöön Omaolon koronavirustaudin oirearvio 4.5.2020 alkaen

Nokian kaupungin terveyspalvelut ottaa käyttöön Omaolo-verkkopalvelussa koronavirustaudin oirearvion maanantaista 4.5.2020 alkaen. Kun palvelun käyttäjä epäilee koronavirustartuntaa, hän vastaa oirearvion kysymyksiin ja saa sen perusteella hoito- ja toimintaohjeita.

Flunssaan sairastunut nainen istuu sohvalla ja niistää nenäliinaan.

Omaolossa on jo aiemmin voinut täyttää koronaviruksen oirearvion ja saada kuntakohtaiset yhteydenotto-ohjeet. Nyt palvelu paranee, sillä nokialainen voi tietyissä tapauksissa lähettää Omaolon kautta oirearvionsa sairaanhoitajalle arvioitavaksi.

Koronavirustaudin oirearvion pohjalta palvelu ohjaa aina soittamaan hätänumeroon, mikäli epäillään henkeä uhkaavaa tilannetta. Kiireellisissä tapauksissa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä mahdollisimman nopeasti Nokian kaupungin omaan kiirevastaanottoon tai yöaikana Acutaan. Palvelu antaa aina oireiden mukaisen toimintaohjeen ja sitä on helppoa käyttää.

Palvelu otetaan käyttöön asteittain

”Omaolo on tarkoitus ottaa Nokialla laajemmin eri oireissa käyttöön syksyllä 2020. Aloitamme nyt hyödyntämällä koronaoirearvio-osiota, koska se palvelee vallitsevassa tilanteessa hyvin nokialaisia. Saamme myös arvokasta kokemusta Omaolon käytöstä, mitä voidaan hyödyntää syksyllä, kun palvelu otetaan käyttöön koko laajuudessaan”, kertoo Nokian kaupungin Omaolon käyttöönoton suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava sairaanhoitaja Saana Tuhkanen.

Omaolo on julkisen terveydenhuollon verkkopalvelu, jossa käyttäjä voi vastata erilaisiin oirearvioihin sekä saada sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta vastauksia ja hoito-ohjeita erilaisiin oirearvioihin perustuen. Lisäksi asiakas tai hänen läheisensä voi täyttää palvelussa arvion omaishoitotilanteesta sekä henkilökohtaisesta avusta ja liikkumisesta kodin ulkopuolella. Myöhemmin palveluun on tulossa mm. avoin yhteydenottopyyntö, sähköinen terveys-/hyvinvointitarkastus sekä näihin liittyvät hyvinvointivalmennukset.

Jos epäilet koronatartuntaa, täytä oirearvio netissä ja saat heti toimintaohjeet: Omaolo-palvelu

Omaolo.fi

• Sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, joka antaa hoitosuositukset palvelussa tehdyn oirearvion perusteella.
  • Sisältää oirearvion 16 eri terveysongelmaan tai oireeseen (esimerkiksi hengitystietulehdus, virtsatietulehdus, päänsärky, alaselkäkipu). Koronavirustaudin oirearvio lisättiin palveluun maaliskuun lopussa.
  • Kaikki oirearviokyselyt voi täyttää tunnistautumatta ja asuinalueesta riippumatta. Silloin kun omalla terveysasemalla on käytössä Omaolo, voi palveluun tunnistautumisen jälkeen olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
  • Palvelun toteutuksesta ja kehittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy yhteistyössä kaupunkien, kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa. Oirearvioiden sisällöistä ja päättelylogiikasta vastaa Kustannus Oy Duodecim.
  • Koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigin, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa.
  • Omaolo.fi on CE-merkitty lääkinnällinen laite, jonka valmistaja on SoteDigi Oy. Palvelua kehittävät Solita ja Mediconsult Oy.