Nokialla, kuten muuallakin Pirkanmaalla, joudutaan siirtymään pääasiassa Modernan rokotteen käyttöön


Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi aiemmin tiedotteen, jossa kerrotaan, että kolmansiin koronarokoteannoksiin käytetään Pirkanmaalla enenevästi Modernan rokotetta.

Voit lukea koko tiedotteen seuraavan linkin kautta: Kolmansiin annoksiin käytetään Pirkanmaalla enenevästi Modernan Spikevax-rokotetta | Tampereen yliopistollinen sairaala (tays.fi)

Kolmansien koronarokotusten piiriin on tullut lisää rokotettavia, kun THL on ohjeistanut rokotusvälin lyhennyksistä toisen ja kolmannen rokotteen välillä. Lisääntyvä kysyntä on johtanut rokotepulaan Pfizer-BionTechin rokotteen osalta.

Jos olet varannut ajan Pfizer-BionTechajanvarauskirjalta, ajanvaraus pysyy voimassa, mutta rokote vaihtuu

Myös Nokialla koronarokotteena käytetään seuraavien viikkojen aikana runsaasti Modernan rokotetta. Sähköiseen ajanvaraukseen on avattu ajanvarauskirjat, joissa rokotteen nimi on ilmoitettu olevan Pfizer-BionTech. Rokotteiden saatavuusongelman vuoksi tieto ei valitettavasti enää pidä paikkaansa, vaan rokotteen merkki joudutaan vaihtamaan.

Modernan rokotetta voidaan käyttää ensimmäisellä, toisella tai kolmannella rokotuskerralla huolimatta siitä onko aikaisemmin saanut Pfizer-BionTechin rokotteen. Jos rokotettava ei jostain syystä halua ottaa hänelle tarjottua rokotevalmistetta, hän voi joutua odottamaan ajankohtaa, jolloin toivottua rokotetta on jälleen käytettävissä. Toivomme, että varattu aika perutaan, mikäli sitä ei aiota käyttää.

Modernan rokotetta voidaan käyttää kaikille muille paitsi alle 30-vuotiaille miehille. Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei edelleenkään suositella Modernan rokotetta, koska siihen liittyy harvinainen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriski tässä ikäryhmässä. Pfizer-BionTechin rokotetta pyritään varaamaan riittävästi alle 30-vuotiaiden miesten rokottamiseen.

Ristiinrokottamisella on hyvä teho

Tutkimuksissa Modernan rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Pfizer-BionTechin rokotteella. Joissain tutkimuksissa Moderna on ollut jopa Pfizer-BionTechin rokotetta tehokkaampi. Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella näiden rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Odotetusta poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu, kun rokotussarjaa on jatkettu toisella valmisteella.