Neljännet koronarokoteannokset 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville


THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan heidän suojaansa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä vähentämään iäkkäiden koronasta johtuvia kuolemia.

Meillä on jo tulevana sunnuntaina mahdollisuus aloittaa yli 80-vuotiaiden rokotuksia Nuijamiestentien rokotuspisteellä, jossa on tuolloin yksi walk-in-linja ilman ajanvarausta rokotetta hakeville ja lisäksi yksi rokotuslinja ajanvarauksen kautta. Ensi viikosta alkaen meillä on runsaasti rokotusaikoja, seuraamme niiden menekkiä ja lisäämme aikoja tarpeen mukaan niin, että rokotukset pääsevät etenemään ripeästi, kertoo vs. hoitotyön johtaja Heidi Leppänen.

Ajan rokotukselle voi varata joko sähköisesti nokia.terveytesi.fi tai puhelimitse 03 5652 1108. Ajanvarauspuhelin on avoinna tiistaisin klo 8-14. Huomaathan, että erillistä kutsua rokotukselle ei tule.

Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä. Kuten aiempienkin annosten kohdalla, päätös terveydentilaltaan hauraan ihmisen rokottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti harkiten yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

Sairastettu koronavirustauti ja rokottaminen

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun 3 kuukautta kolmannesta annoksesta on kulunut. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin. Nokian kaupungin alueella hoivakodeissa asuvat ja kotihoidon asiakkaat rokotetaan kuten aiemminkin eli heidän ei tarvitse hakeutua rokotuspisteelle, kertoo Heidi Leppänen.

Neljänsinä annoksina suositellaan ensisijaisesti mRNA-rokotteita eli kokonaista annosta Comirnatya tai puolikasta annosta Spikevaxia. Neljäntenä annoksena voidaan kuitenkin antaa myös Janssenin rokotetta tai Nuvaxovid-rokotetta.

Lisätietoja: Koronarokotukset Nokialla