Muista tehdä kompostointi-ilmoitus, jos kompostoit ruokajätettä

Jos kompostoit kodissa syntyvää elintarvikebiojätettä kompostorissa, tee vuoden 2022 loppuun mennessä lakisääteinen kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, Nokialla sekä muissa alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialueen kunnissa. Mikäli kompostoit vain puutarhajätettä tai käymäläjätettä, ei ilmoitusta tarvitse tehdä.

Biojätteitä, kuten salaattia ja punajuurten sekä porkkanoiden naatteja, keittiönpöydällä.

Helpoiten teet ilmoituksen alueellisen jätehuoltoviranomaisen asiointipalvelussa. Alueellisen jätehuoltolautakunnan sivuilta www.tampere.fi/kompostointi löytyy lisätietoa kompostointi-ilmoituksesta. Sivuilla on myös lomake, jolla ilmoituksen voi tehdä sähköpostilla tai postitse.

Ilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ja tieto biojätteen kompostoinnista merkitään jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään lakisääteiseen rekisteriin. Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se on uusittava.

Ilmoituksen tekeminen perustuu vuonna 2021 muuttuneeseen jätelakiin. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.

Kompostori vaatii hoitoa ja sen on täytettävä jätehuoltomääräykset

Kompostorilta vaaditaan, että se täyttää jätehuoltomääräykset. Kompostorin on oltava, suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu eikä siitä saa päästä valumia maaperään. Kompostorin tulee olla myös suojattu rotilta ja haittaeläimiltä, eikä siinä saa olla yli 7 mm rakoja. Kompostorin lisäksi oltava riittävän tilava, jotta kompostoriin mahtuvat biojätteet myös talvikaudella, kun kompostoituminen hidastuu.

Kompostori vaatii hoitoa, jotta biojätteellä on otolliset olosuhteet maatua mullaksi. Kompostimulta on hyödynnettävä maanparannusaineena omalla pihalla, eikä sitä saa sijoittaa yleisille viheralueille tai metsiin, eikä laittaa sekajäteastiaan. Kompostorista ei saa aiheutua roskaantumista eikä haittaa terveydelle, ympäristölle tai naapureille.