Miten toimin, kun koronatesti on positiivinen?
Jos sinulla on koronavirustartunta, toimi näin:
Jos saat kotitestistä positiivisen tuloksen, jää omaehtoiseen eristykseen 5 vuorokaudeksi. Eristysaika lasketaan siten, että oireiden alkupäivästä seuraava päivä on ensimmäinen eristyspäivä. Esimerkiksi jos oireesi alkoivat 1.1. niin omaehtoisen eristyksen viimeinen päivä on 6.1.
Laboratoriotestiin ei tarvitse mennä, mikäli et tarvitse todistusta tartuntapäivärahaa varten tai tietoa sairastetusta taudista koronapassia varten

Jos olet käynyt näytteenotossa ja saat tiedon positiivisesta tuloksesta:
- jää heti omaehtoiseen eristykseen
- kirjaudu omatays.fi -sivustolle ja täytä kohdasta ”Kyselyt” löytyvä Korona-kysely, jos tarvitset päätöksen tartuntatautipäivärahaa varten. Kyselyn täyttäminen on edellytys sille, että saa tarkempia tietoja eristykseen liittyen. Sinuun ei olla puhelimitse yhteydessä
- eristyksen kesto on 5 vrk. Eristysaika lasketaan siten, että oireiden alkupäivästä seuraava päivä on ensimmäinen eristyspäivä.
- jos mahdollista, kerro tartunnasta henkilöille, jotka olet tavannut oireisena tai kaksi päivää ennen oireiden alkua, jotta he osaavat noudattaa varovaisuutta ja hakeutua tarvittaessa testiin.
Suurin osa sairastaa koronavirusinfektion lievänä ja siinä tapauksessa vietät kotieristyksessä 5 vuorokautta sairastumista seuraavasta päivästä lukien. Eristyspäätöksen saat postitse. Mikäli et ole työkykyinen eristyksen päätyttyä, työterveys- tai terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa tavanomaiseen tapaan sairauslomaa.
Mitä eristys tarkoittaa?
Tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä oleva ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Hän ei myöskään saa käydä kaupassa, apteekissa tai muissa paikoissa, missä tapaa muita ihmisiä. Perheen ulkopuolisia henkilöitä ei saa tavata omassa kodissa, koskee myös esim. remontti- tai huoltohenkilöitä. Terveydenhuollon vastaanottokäynnit, leikkaukset, laboratoriokokeet ja vastaavat tulee siirtää. Myös omaehtoisessa eristyksessä olevien tulee toimia samoin. Mikäli tarvitset kiireellistä hoitoa, ole yhteydessä kiirevastaanottoon alla olevan ohjeen mukaisesti.
Ulkoilla voi ilman seuraa oman voinnin mukaisesti. Määräykset koskevat myös oireettomia positiivisen koronatestituloksen saaneita.
Hakeudu hoitoon vain, jos vointi heikkenee
Koronavirustaudin aiheuttamia oireita hoidetaan kuten muitakin flunssaoireita. Lepää, juo paljon, ota tarvittaessa kipulääkettä
Jos sinulle nousee korkeaa kuumetta, sinulla on hengenahdistusta tai vointisi heikkenee, ota yhteyttä Nokian terveyskeskuksen kiireellisen hoidontarpeen arviointiin puh. 035 652 1200 arkisin klo 8–18, viikonloppuisin klo 9–18. Hoitaja ohjeistaa sinua, miten ja milloin tulet kiirevastaanotolle. Muina aikoina hoidon tarpeen arviointi tehdään päivystysavussa, puh. 116 117.
Älä mene soittamatta kiirevastaanotolle tai Acutaan, koska silloin saatat altistaa muut potilaat ja henkilökunnan koronavirustartunnalle.
Jos vointisi on niin huono, että et jaksa kävellä tai sinulla on voimakasta hengenahdistusta, soita hätänumeroon 112.
Altistuneita ei aseteta karanteeniin
Koronalle altistuneita eli sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleita ei enää aseteta karanteeniin. Altistuneiden tulee noudattaa maskisuositusta, huolehtia hyvästä käsihygieniasta, tarkkailla oireita ja välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistumisesta.
Mikäli altistuneelle tulee koronavirukseen sopivia oireita, taudinaiheuttaja on suurella todennäköisyydellä koronavirus, ja hänen tulee jäädä pois töistä/koulusta/päivähoidosta ja tehdä tarvittaessa koronatesti.
Lisätietoja: Usein kysyttyjä kysymyksiä karanteenista | Tampereen yliopistollinen sairaala (tays.fi)