Lääkärien ja hoitajien vastaanoton puhelinpalvelu on ruuhkautunut – suosittelemme sähköisten kanavien käyttöä


Nokian kaupungin terveyspalveluiden lääkärien ja hoitajien vastaanoton puhelinpalvelu on viime aikoina ruuhkautunut. Puhelinpalvelun kuormittuminen johtuu erityisesti koronatestiin hakeutuvien suuresta määrästä, influenssarokotusten poikkeuksellisesta järjestämistavasta sekä henkilökuntavajeesta. Ruuhkaisessa tilanteessa sähköisten yhteydenottokanavien käyttö on suositeltavaa ja yleensä myös nopeampaa.

Koronatestiin kannattaa hakeutua Omaolo-verkkopalvelun kautta

Mikäli ilmenee koronaan viittaavia oireita ja käytössä on nettiyhteys, kannattaa täyttää sähköinen Omaolon oirearviokysely. Sen voi täyttää myös mobiililaitteella. Terveyspalveluista otetaan tämän jälkeen yhteyttä, viimeistään seuraavana arkipäivänä.

”On hyvä ja erittäin tärkeää, että nokialaiset hakeutuvat aktiivisesti koronatesteihin. Asetamme koronatestiin pyrkivien puhelut etusijalle”, terveyspalveluiden johtaja Minna Luoto korostaa.

Koronatestejä otetaan Nokialla maanantaista perjantaihin klo 8-15.  Lauantaisin nokialaiset voivat käyttää Mehiläisen Plevnan testauspaikkaa Tampereella.

Influenssarokotukseen on varattava aika etukäteen

Influenssarokotukset annetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti ajanvarauksella koronapandemiasta johtuen.  Rokotusaikojen varaaminen on lisännyt entisestään puhelinpalvelun kuormitusta. Myös rokottaminen sitoo enemmän henkilökuntaa kuin edellisinä vuosina.

Rokotukseen on suositeltavaa varata aika kansalaisen terveyspalvelun kautta, mikäli netin käyttäminen on mahdollista.  Influenssarokotuksia annetaan tammikuun ensimmäisille viikoille saakka.

Kiireelliseen hoitoon voi hakeutua saapumalla kiirevastaanotolle

Kiireellistä hoitoa tarvitsevien soittopyyntöihin vastataan saman päivänä aikana. Mikäli koet oman hoidontarpeesi kiireelliseksi, voit saapua myös ilman puhelinsoittoa kiirevastaanotolle Vihnuksen terveysasemalle (Vihnuskatu 3).  Tällöin hoidontarpeen arviointi tehdään paikan päällä. Hengitystieoireisille on varattu oma odotusaulansa ja vastaanottotilansa.

Kiireettömien asioiden soittopyyntöihin vastataan takaisinsoitolla 1–3 vuorokauden sisällä. Myös Omaolo.fi-palvelun kautta voi hakeutua kiireettömään hoitoon täyttämällä oirearvion.

Henkilökuntavaje johtuu koronaviruspandemiasta

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee jäädä pois työstä erittäin herkästi lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa.

”Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, töihin voi tulla vasta yhden oireettoman päivän jälkeen. Se aiheuttaa aiempaa enemmän sairaspoissaoloja. Haluan korostaa, että henkilökuntamme toimii vastuullisesti ja oikein tässä haastavassa tilanteessa”, Minna Luoto kertoo.

Sairaanhoitajien työvoiman tarve on kasvanut kaikissa kunnissa ja kilpailu työntekijöistä on kovaa. Kaupunki on saanut rekrytoitua jonkin verran uusia hoitajia, mutta valitettavasti ei riittävästi.

”Olen erittäin pahoillani tilanteesta. Teemme paljon töitä nopeuttaaksemme puhelinpalveluamme. Asiakkailta pyydän kärsivällisyyttä kiireettömän hoidontarpeen takaisinsoiton odottamisessa, sillä päällekkäiset takaisinsoittopyynnöt pahentavat kuormitusta entisestään”, Luoto sanoo.

Terveyspalveluiden puhelinpalvelua ovat syksyllä häirinneet myös ajoittaiset operaattoriin liittyvät tekniset viat. Tampereen seudun kunnat valmistelevat tällä hetkellä operaattorin vaihtoa, joka ajoittunee vuodenvaihteeseen. Teknisten häiriöiden odotetaan loppuvan viimeistään silloin.

Lisätiedot:
terveyspalveluiden johtaja Minna Luoto, 044 486 1081

Artikkelia päivitetty 18.11. klo 14: korjattu virheellinen tieto koronatestien ottamisen aikavälistä. Koronatestejä otetaan arkisin klo 8-15.

Nokian terveyspalveluiden sähköiset kanavat

Omaolo: www.omaolo.fi

 • Käytössä 15 erilaista oirearviota sekä yleinen oirekysely.
 • Oirearviot: Alaselkäkipu tai -vamma, hengitystietulehdus, koronavirustaudin oirearvio, korvan kipu tai lukkoisuus, kurkkukipu tai nieluoire, närästys, olkapään kipu, jäykkyys tai vamma, peräaukon seudun oire, polven oire tai vamma, päänsärky, ripuli, seksitautiepäily, silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus, virtsatietulehdus, yskä.
 • Tunnistautumalla palveluun, voit tallentaa oirearvion tulokset itsellesi ja tietyissä tapauksissa lähettää täyttämäsi oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle tai varata lääkärin vastaanottoajan.
 • Oirearvioita käsitellään arkipäivisin, kiireellisempiä oirearvioita myös iltaisin ja viikonloppuisin.
 • Ammattilaiselta saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumisen tarpeesta ja tarvittaessa myös lähetteen koronavirusnäytteen ottamista varten. Saat vastauksen sähköisesti Omaolo-palveluun tai sinuun ollaan puhelimitse yhteydessä, mikäli tilanne sitä edellyttää.

Kansalaisen terveyspalvelu: https://nokia.terveytesi.fi

Vastaanottoaikojen katselu, siirtäminen ja peruminen, sekä ajanvaraus seuraaviin palveluihin:

 • diabeteshoitajan ajanvaraus
 • ehkäisyneuvolan ajanvaraus
 • hammashoitajan videovastaanotto
 • influenssarokotukset
 • koulunsa aloittavien ykkösluokkalaisten terveystarkastus
 • lastenneuvolan ajanvaraus
 • perhekeskuksen matalan kynnyksen palvelu
 • rokotusvastaanoton ajanvaraus
 • sairaan lapsen hoitotodistus
 • suuhygienistin ajanvaraus.

Omakanta: www.kanta.fi/omakanta

 • reseptit ja reseptin uusinta
 • laboratoriovastaukset
 • hoitoon liittyvät kirjaukset.

Kuulovammaisen tekstiviestipalvelu 044 486 1671

arkisin klo 8-20, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 9-20