Kuntavaalien vaalipäivän äänestys Nokialla sunnuntaina 13.6.


Kuntavaalien vaalipäivänä sunnuntaina 13.6.2021 äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Tiedot Nokian kuntavaaliehdokkaista ja numeroista löydät Nokian kaupungin verkkosivuilta.

Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty hänen kohdalleen äänioikeusrekisteriin. Vaalipäivän äänestyspaikan voi tarkistaa esimerkiksi äänestäjälle ennen vaaleja lähetetystä ilmoituksesta äänioikeudesta tai Digi- ja väestövirastosta.

Vaalipäivän äänestyspaikat

Äänestysalue

Äänestyspaikka

001 Keskusta Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta (Hiomo-Sali), Välikatu 11
002 Kankaantaka Kankaantaan koulu, Ilkantie 6
003 Myllyhaka Alhoniityn koulu, Nokitie 3
004 Asemantaka Alhoniityn koulu, Nokitie 3
005 Haavisto Harjuniityn koulu, Lautamiehenkatu 1
006 Koskenmäki Nokian koulu, Puutteenkuja 5
007 Ketolanmäki Koskenmäen koulu, Ketolanmäenkatu 2
008 Siuro Linnavuoren koulu, Linnavuorentie 17
009 Tottijärvi Tottijärven koulu, Opintie 1
010 Vihola Viholan koulu, Toukokatu 1

 

Vaalipäivän äänestyspaikat ovat Nokialla samat kuin edellisissä vaaleissa muilta osin, mutta keskustan äänestysalueen äänestyspaikka on uuden kirjasto- ja kulttuuritalo Virran Hiomo-salissa uimahallin sijaan.

”Sisäänkäynti kirjasto- ja kulttuuritalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaan Hiomo-saliin on Välikadun puolelta. Kirjaston pääsisäänkäynnin kautta ei ole vaalipäivänä kulkua äänestyspaikkaan.”, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Hanna Vuojela.

Äänioikeus kuntavaaleissa

Henkilöllä, joka täyttää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta, on äänioikeus kuntavaaleissa omassa kotikunnassaan. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat ne EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Ajokortti, passi tai muu kuvallinen todistus henkilöllisyydestä mukaan äänestyspaikalle

Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalitoimitsijalle selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilöllisyyden voi todistaa esim. ajokortilla, passilla, kuvallisella KELA-kortilla tai poliisin antamalla henkilökortilla. Selvitykseksi kelpaa myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta.

Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin henkilöllisyyden toteamiseksi.

Ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana

Kuntavaalien järjestelyissä on otettu koronapandemia huomioon oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi oman kynän voi halutessaan ottaa mukaan. Äänestäjien suositellaan käyttävän kasvomaskia, ja tarvittaessa maskin saa äänestyspaikalta. Käsidesiä on myös tarjolla. Äänestyspaikoilla huolehditaan hygieniasta ja turvaväleistä. Lisäksi käytössä on suojapleksit äänestäjän ja vaalivirkailijoiden välissä.

Näin äänestät turvallisesti korona-aikana

  • Käytä kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä
  • Pidä ainakin 2 metrin etäisyys muihin
  • Käytä käsidesiä
  • Seuraa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita

Näin toimit, jos olet hengitystieoireinen, karanteenissa tai eristyksessä

Jos sinulla on vaalipäivänä hengitystieoireita tai olet omaehtoisessa karanteenissa, voit äänestää vaalipäivänä äänestyspaikan ohjeiden mukaan. Voit kertoa tilanteestasi vaalivirkailijalle.

Tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan äänestyspaikalle ilman tartuntatautilääkärin lupaa eikä tulla sisälle vaalihuoneistoon. Jos tiedät olevasi vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, voit ottaa etukäteen yhteyttä keskusvaalilautakunnan sihteeri Hanna Vuojelaan mahdollisuudesta äänestää erityisjärjestelyin ulkona vaalipäivän äänestyspaikassa.

Vaalipäivänä voit soittaa vaalipäivän äänestyspaikkasi piha-alueella olevassa julisteessa mainittuun puhelinnumeroon ja tiedustella mahdollisuudesta äänestää ulkona. Vaalipäivänä äänestys erityisjärjestelyin ulkona on mahdollista vain lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleville.

Kuntavaalien tulosten seuraaminen

Oikeusministeriön Vaalit.fi-sivustolla voi seurata vaalien tulostietoja vaalipäivänä klo 20 alkaen. Sivustolla julkaistaan koko maan puoluekohtainen tulos sekä kuntakohtaisesti valitut, tulos puolueittain, ehdokkaittain ja äänestysalueittain.

Nokian kaupungin kuntavaalien tulokset vahvistetaan tarkastuslaskennan valmistuttua keskusvaalilautakunnan 16.6.2021 klo 17 alkavan kokouksen jälkeen.

 

Lisätiedot:

keskusvaalilautakunnan sihteeri Hanna Vuojela, 044 486 0905