Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota yhteyttä terveyspalveluihin soittamalla


Tätä uutista ei enää päivitetä, joten osa uutisen tiedoista on vanhentunutta.

Ajantasaista koronavirukseen liittyvää tietoa on kaupungin verkkosivuilla: Koronavirus – ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustatartunnan, ota yhteyttä puhelimitse Taysin uuteen koronavirus-neuvontanumeroon 03 311 65333. Voit myös olla yhteydessä Nokian kaupungin terveyspalveluiden ajanvaraukseen 03 5652 1100 tai työterveyshuoltoosi.

Uuteen koronavirukseen liittyvissä varotoimissa noudatetaan yhteisiä linjoja koko Suomessa. Toimet linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Koronavirusta on aiheellista epäillä, jos:

1. Sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa

ja

2. olet joko oleskellut Manner-Kiinassa, Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, Tirolin alueen hiihtokeskuksessa Itävallassa tai Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Yhteystiedot koronavirusta epäiltäessä

Ajankohta

Paikka

Puhelinnumero

Ympäri vuorokauden Tays, koronavirus-neuvontapuhelin 03 311 65333
Arkipäivisin klo 8-20 Nokian terveyskeskus 03 565 21100
Viikonloppuina la-su ja arkipyhinä Nokian terveyskeskus 03 565 21100

 

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut ja arvioi tilanteen sekä tarvittaessa konsultoi infektiolääkäriä. Tämän jälkeen saat toimintaohjeet. Nokian terveyskeskuksessa ei oteta koronavirusnäytteitä, vaan näytteiden otto on keskitetty Taysiin.

Tarttumisvaaran vuoksi älä lähde paikan päälle terveydenhuollon toimipisteeseen ennen kuin olet saanut puhelimitse toimintaohjeet.

Pirkanmaalla on todettu muutamia koronavirustapauksia. Uusista tapauksista tiedottaa sairaanhoitopiiri: Tays, koronavirus-sivu

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta saat THL:n verkkosivuilta: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Muista yskimishygienia ja käsihygienia

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi.

Pese kädet aina:

  • kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • tai kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua.

Katso video ja kuvalliset ohjeet: käsienpesu ja yskiminen

Uutista on päivitetty 10.3.2020.