Itsenäisyyspäivän tilaisuudet Nokialla järjestetään koronaturvallisesti


Itsenäisyyspäivää vietetään Nokialla maanantaina 6.12. kunniakäynneillä ja kaikille avoimessa juhlassa Kerholassa. Juhlaan tulee ilmoittautua ennakkoon, sillä koronatilanteen vuoksi juhlaan otetaan enintään 100 osallistujaa. Koronapassia ei juhlassa käytetä. Juhla on katsottavissa kaupungin YouTube-kanavalla itsenäisyyspäivän ajan.

Tilaisuuden järjestäminen koronaturvallisesti on edellytetty kaupungin koronaryhmän ja kaupunginhallituksen toimesta keskiviikkona 1.12. Tilaisuuksissa suositellaan vahvasti kasvomaskien käyttöä, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä riittävistä etäisyyksistä huolehtimista. Juhlaan ei tule osallistua oireisena tai sairaana. Tiedotusta on hyvä seurata, mikäli pandemiatilanteessa tai viranomaismääräyksissä tulisi vielä muutoksia ennen itsenäisyyspäivää.

Päivitetty 3.12.2021: Lisätty YouTube-linkki Kerholan juhlaan

Pääkirkon sankarihaudoilla toimitetaan lippurintama kunniakäyntien ja muistohetken yhteydessä

Itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen järjestetään perinteisesti kunniakäynnit sankarihaudoilla ja vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkeillä. Pääkirkolla järjestettävän muistohetken yhteydessä järjestetään kunnianosoituksena tänä vuonna myös lippurintama. Lippurintamaan osallistuvat Suomen lippu airueineen, Nokian sotainvalidit ry:n, Nokian sotaveteraanit ry:n, Nokian Reservin Upseerit NRU ry:n, Nokian Reserviläiset NRAu ry:n ja Nokian Karjala-Seura ry:n liput. Lippurintamaa johtaa NRU:n puheenjohtaja Jussi Järvinen. Nokialaiset reservijärjestöt järjestävät pääkirkon sankarihaudoilla myös kunniavartion.

Sankarihaudalla järjestettävän muistohetken puheen pitää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi. Seppelepartioihin sankarihaudoilla sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä ja Eino Oskari Nurmisen haudalla osallistuvat veteraanijärjestöjen, Nokian kaupungin ja Nokian seurakunnan edustajat. Nokian nuorisovaltuuston edustajat toimivat lippurintamassa Suomen lipun airueina. Nokialaisten kuorojen yhteinen pienkuoro esiintyy Elina Koivulan johdolla.

Muistohetki pääkirkon sankarihaudoilla järjestetään välittömästi jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11. Myös Tottijärven ja Suoniemen kirkoilla kunniakäynnit sankarihaudoilla toimitetaan jumalanpalvelusten jälkeen.

Kerholassa järjestettävässä juhlassa ennakkoilmoittautumiset

Kaikille avoin, yhteinen itsenäisyyspäivän juhla järjestetään Kerholassa. Koronatilanteen vuoksi juhlaan voidaan ottaa enintään 100 osallistujaa, joten siihen tulee ilmoittautua etukäteen joko verkkolomakkeella tai puhelimitse arkisin klo 9–15 kaupungin vapaa-aikapalvelujen numeroon 03 5652 0100. Koronapassia ei juhlassa käytetä. Pirkan opisto striimaa juhlan, ja se on katsottavissa Nokian kaupungin YouTube-kanavalla itsenäisyyspäivän ajan.

Juhlassa jaetaan vuotuiset, vapaa-aikajaoston myöntämät palkinnot kulttuurin, liikunnan, nuoriso- ja vapaaehtoistoiminnan toimijoille. Musiikkiohjelmasta vastaa Pirkan opisto. Huilistien ohjelmassa on tunnettuja klassikoita, kuten Kanteleeni. Muun muassa Sibeliuksen tuotantoa soittavat Katri Laakso (klarinetti) ja Anna Inkeri Pap (piano.) Juhlapuheen pitää kansanedustaja, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Marko Asell. Tilaisuuden juontaa näyttelijä Hanna Gibson, ja se päättyy kahvitarjoiluun (pöytiintarjoilu). Kasvomaskit otetaan kahvitarjoilun yhteydessä pois, joten tässä vaiheessa voi halutessaan myös poistua juhlasta.

Tilaisuudet järjestetään Nokian kaupungin, Nokian seurakunnan, veteraani- ja reserviläisjärjestöjen sekä Pirkan opiston yhteistyönä. Koronatilanteen tai -ohjeistuksen muuttuessa myös muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia.