Huippusuosittu Matias ja Anni -näytelmä ja irlantilainen musiikki Hinttalan loppukesän vetonauloina


Hinttalan kotiseutumuseon kesäkausi jatkuu syyskuun ensimmäiseen päivään asti. Koko kaudelle riittää ohjelmanumeroita ja erityisiä herkkuja on säästetty myös heinä-elokuulle. Heinäkuun 21. päivänä museopihan valloittaa suursuosion saavuttanut Matias ja Anni Starkista kertova näytelmä. Elokuun ensimmäisenä perjantaina 2.8. museolla soivat irlantilaiset kansansävelmät, ja tanssijalalla laitetaan koreasti.

Olemme todella iloisia että saimme Matias ja Anni – nokialainen tähtitarina –esityksestä katkelman museolle tänä kesänä. Se esitetään neljällä näyttelijällä, jotka ovat samat kuin kevään näytöksissä. Esityksen jälkeen teemaa jatketaan haastattelulla, jossa käsikirjoittaja Matti Kuusela ja ohjaaja Saija Viljanen avaavat katsojille sitä, miten historiallisten henkilöiden tarina taipuu käsikirjoitukseksi ja esitykseksi, kulttuurikoordinaattori Saara Vesikansa kertoo.

Aidoilla tapahtumapaikoilla

Harri Heiskanen, Nokian Näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja ja yksi Matias ja Anni – nokialainen tähtitarina -esityksen näyttelijöistä kertoo, että esityksellä olisi tällä hetkellä paljon kysyntää: – Emme voineet arvata etukäteen esityksen suosiosta. On kuin piste iin päälle kevään esityskauteemme, kun pääsemme Hinttalan kamaralle eli kävelemään samalle maaperälle, jolla aidot Anni ja Matias Stark ovat aikanaan kulkeneet.

Anni Stark perusti Nokian ensimmäisen yksityisen kansakoulun vuonna 1893 yhteen Hinttalan tilan rakennuksista, luultavasti pirtiksi kutsuttuun päärakennukseen. Koulu oli tarkoitettu tavallisten perheiden lapsille, ja koulumaksu oli siksi hyvin pieni. – Aidolla paikalla esiintyminen tuo näyttelijälle uuden sysäyksen Matiaksen ja Annin tulkitsemiseen, pohtii Harri Heiskanen. Starkien jalanjäljille pääsee myös Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran Taidetila Raamin Matias ja Anni: nokialaiset edelläkävijät –näyttelyssä, joka on avoinna 8.8. asti.

Irlantilaista sydämellisyyttä ja kansansäveliä

Elokuun ensimmäisenä perjantaina 2.8. Hinttalassa nähdään 40 Shades of Green -konsertti, ja sen mukana yleisö pääsee myös opettelemaan irlantilaisen céili-tanssin. – Konserttimme sisältää irlantilaista kelttimystiikkaa, vähän historiatietoa ja ennen kaikkea musiikkimme välittää suuria tunteita. Irlannin menneisyys on traaginen, ja ihmiset siellä tuntevat edelleen historian haavat. Irlannin luontokin saarella Atlantin keskellä meren kuohuineen on dramaattinen, ja sekin kuuluu musiikissa, kertoo viulisti ja tanssija Lotta Marie.

Lotta Marie on kotoisin Tampereelta ja hän asuu nykyisin Kangasalla. Hänen ja Samuli Jokisen muodostama duo on esiintynyt tällä konsertilla Pirkanmaalla muun muassa Kangasalan kirkossa ja lisäksi Lempäälässä ja Sastamalassa sekä Tampereella. Lotta Marie on aiemmin asunut melkein kymmenen vuotta Irlannissa. – Irlantilainen kansanmusiikki kulminoituu isosti viuluun, jota kutsutaan sikäläisittäin nimellä fiddle. Samuli soittaa konsertissamme pianoa ja harmonikkaa, ja tuomme konserttiimme myös äänimaisemaa Irlannista, kuten meren pauhua ja aaltojen ääntä.

Lotta Marielta kysytään usein, miksi irlantilainen kansanmusiikki on niin suosittua. – Suomalaisia Irlannissa kiehtoo samanlainen historia, molempia kansoja on valloitettu eri suunnista, ja olemme molemmat taistelleet omasta kielestämme ja kulttuuristamme. Irlantilaiset toivottavat kaikkialla maailmassa muut kansat tervetulleeksi soittamaan ja musisoimaan kanssaan. Welcome with open arms! toivottaa Lotta Marie.

Hinttala-info

su 21.7. klo 15–16: Matias ja Anni Hinttalassa -iltapäivä, katkelma näytelmästä Matias ja Anni – nokialainen tähtitarina ja keskustelu Matti Kuuselan ja Saija Viljasen kanssa
pe 2.8. klo 15–16: 40 Shades of Green – Irlantilaisen musiikin konsertti & pieni tanssikoulu, Lotta Marie & Samuli Jokinen
Molempiin vapaa pääsy.

Hinttalan kotiseutumuseo ja alueella toimiva Hinttalan kahvila avoinna 1.9. asti ti-pe klo 10-18, la-su 11-18
Nokian valtatie 5, bussipysäkki Nokian kirkko
asiakasparkkipakat Nokian valtatien toisella puolella

Katso koko Hinttalan kesäohjelma ja aikataulu täältä.

Yhteystiedot: Kulttuurikoordinaattori Saara Vesikansa, 040 7799 009, etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi
Hinttalan oppaat 050 3958 801

Kuva: Lotta Marie viuluineen tuo Hinttalaan irlantilaisen kansanmusiikin riemua. Kuvaaaja: Teemu Andreas.