Biokimppaan voi etsiä kaveria


Pirkanmaan jätehuolto Oy tarjoaa kartan, josta voi ilmoittaa halukkuutensa biokimppaan tai etsiä lähialueelta. Biojätteen keräysvelvoite laajenee Nokian kaupunkiseudulle tänä vuonna ja 1-4 asunnon kiinteistöissä biojäte täytyy jatkossa lajitella joko yhteiseen tai omaan biojäteastiaan tai kompostoida.

Biojäteastian äärellä kolme ihmistä. Taustalla kartta.

Asiakaspalvelijat bio-amoreina

Kartan käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Palvelussa voi valita, etsiikö jo olemassa olevaa kimppaa, johon liittyä vai haluaisiko perustaa uuden kimpan. Uusi kimppakartta löytyy Pirkanmaan jätehuollon sivuilta.

– Kun jättää kartan kautta yhteystiedot, asiakaspalvelumme käsittelee ne tietoturvan mukaisesti. Jos saamme ilmoituksen, että lähellä olisi mahdollinen kimppakaveri, otamme henkilöihin yhteyttä. Asiakaspalvelijamme toimivat siis eräänlaisina bio-amoreina, asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund luonnehtii.

Mikä on biokimppa?

Naapurit voivat perustaa biokimpan eli hankkia yhteisen biojäteastian. Kimpassa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Kimppa sopii niin omakotiasujille kuin kesämökkiläisillekin, jotka voivat sopia tyhjennyksen vaikka vain kesäajaksi.

Yhteisestä biojäteastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus, ja jokainen osallistuja saa oman laskun. Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa maksutta jäteastian sovitulle paikalle. Lue lisää fiksusta biokimpasta: pjhoy.fi/biokimppa/

Biojätteen keräysvelvoite alkaa syksyllä

Biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä 1.9.2023. Sen, kuuluuko kiinteistö velvoitteen piiriin, voi tarkistaa osoitteella kartasta, joka löytyy osoitteesta pjhoy.fi/kotipiha.fi. Koska yli viiden asunnon kiinteistöiltä pitää jo 1.4.2023 mennessä löytyä biojäteastia, koskee velvoite syksyllä 1–4 asunnon kiinteistöjä eli omakotitaloja, paritaloja, pieniä taloyhtiöitä ja vapaa-ajan asuntoja.

Velvoitetteen alueella olevat kiinteistöt voi liittää biojätteen erilliskeräykseen. Se onnistuu joko tilaamalla oma biojäteastia tai liittymällä biokimppaan naapureiden kanssa. Tällöin Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa astioiden toimituksen ja tyhjennyksen.

Jos on jo aiemmin kompostoinut keittiössä syntyvän biojätteen tai aikoo aloittaa sen, ei tarvitse liittyä biojätteen erilliskeräyksen. Tällöin kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Tee kompostointi-ilmoitus: tampere.fi/jatehuoltolautakunta

Lisätiedot Pirkanmaan jätehuollosta: asiakkuuspäällikkö, Sanna Eklund, puh. 050 420 8012 tai asiakaspalvelu 03 240 5110