Aluevaalien vaalipäivän äänestys Nokialla sunnuntaina 23.1.


Aluevaalien vaalipäivänä sunnuntaina 23.1.2022 äänestyspaikat ovat avoinna klo 9 - 20.
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty hänen kohdalleen äänioikeusrekisteriin. Vaalipäivän äänestyspaikan voi tarkistaa esimerkiksi äänestäjälle ennen vaaleja lähetetystä ilmoituksesta tai Digi- ja väestövirastosta.

Vaalipäivän äänestyspaikat

Äänestysalue Äänestyspaikka
001 Keskusta Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta (Hiomo-Sali), Välikatu 11
002 Kankaantaka Kankaantaan koulu, Ilkantie 6
003 Myllyhaka Myllyhaan koulu, Hirsimäenkatu 30
004 Asemantaka Alhoniityn koulu, Nokitie 3
005 Haavisto Harjuniityn koulu, Lautamiehenkatu 1
006 Koskenmäki Nokian koulu, Puutteenkuja 5
007 Ketolanmäki Koskenmäen koulu, Ketolanmäenkatu 2
008 Siuro Linnavuoren koulu, Linnavuorentie 17
009 Tottijärvi Tottijärven koulu, Opintie 1
010 Vihola Viholan koulu, Toukokatu 1

 

Vaalipäivän äänestyspaikat ovat Nokialla samat kuin kuntavaaleissa muutoin, paitsi että Myllyhaan äänestysalueen äänestyspaikka on siirretty uudelle Myllyhaan koululle Alhoniityn koulun sijaan.

Äänioikeus aluevaaleissa

Henkilöllä, joka täyttää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta, on äänioikeus aluevaaleissa oman kotikunnan mukaan määräytyvällä hyvinvointialueella. Nokialaiset äänestävät Pirkanmaan hyvinvointialueen ehdokkaita. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat ne EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Ajokortti, passi tai muu kuvallinen todistus henkilöllisyydestä mukaan äänestyspaikalle

Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalitoimitsijalle selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilöllisyyden voi todistaa esim. ajokortilla, passilla, kuvallisella KELA-kortilla tai poliisin antamalla henkilökortilla. Selvitykseksi kelpaa myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Jos äänestäjä ei omista henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia varten tarvitaan kaksi valokuvaa.

Vaalivirkailija pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin henkilöllisyyden toteamiseksi. Muuten maskia voi käyttää koko äänestystapahtuman ajan.

llmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse olla mukana.

Ulkona äänestäminen vaalipäivänä

Aluevaalien järjestelyissä on otettu koronapandemiatilanne huomioon oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden ja alueellisten suositusten mukaisesti.

Vaalilautakunnat huolehtivat äänestyspaikoilla terveysturvallisuudesta. Äänestyspaikalla tulee seurata opasteita ja vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleville järjestetään äänestys äänestyspaikan ulkopuolella. Äänestyspaikalla on piha-alueella julisteessa vaalilautakunnan puhelinnumero, johon äänestäjän tulee soittaa, mikäli hänet on määrätty eristykseen tai karanteeniin. Äänestys voidaan tässä tapauksessa vastaanottaa esimerkiksi autosta käsin.

Lisäksi mikäli äänestäjä tietää sairastavansa koronaa, on omaehtoisessa karanteenissa altistumisen takia tai hänellä on selvästi koronatartuntaan viittaavia oireita, pyydetään häntä soittamaan vaalilautakunnalle piha-alueella julisteessa olevaan puhelinnumeroon ennen vaalihuoneistoon tuloa. Kaikilla äänestyspaikoilla on valmius vastaanottaa äänestys myös ulkona vaalilakia ja oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita noudattaen koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Ennen vaalipäivää lisätietoja mahdollisuudesta äänestää ulkona antaa keskusvaalilautakunnan sihteeri.

Ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana

Äänestyspaikoilla noudatetaan voimassa olevia suosituksia kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla ja riittävästä etäisyydestä vuoroaan odottavien äänestäjien välillä. Äänestäjien suositellaan käyttävän sekä jonossa että vaalihuoneistossa kasvomaskia, mikäli se vain on mahdollista, ja tarvittaessa maskin saa äänestyspaikalta.

Mikäli äänestyspaikalla on ruuhkaa, saatetaan vaalihuoneistossa sisällä olevien äänestäjien määrää joutua rajoittamaan terveysturvallisuussyistä.

Äänestyspaikoilla huolehditaan hygieniasta. Äänestäjille on tarjolla käsidesiä. Lisäksi äänestäjät voivat halutessaan ottaa mukaan esimerkiksi oman kynän. Myös äänestystapahtuman ripeyteen voi vaikuttaa omalla toiminnalla esimerkiksi valitsemalla oman ehdokkaan jo etukäteen.

Näin äänestät turvallisesti korona-aikana:

  • Käytä kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä
  • Pidä riittävä etäisyys muihin äänestäjiin
  • Varaudu jonottamaan tarvittaessa ulkona
  • Käytä käsidesiä ja halutessasi omaa kynää
  • Mikäli tiedät tai epäilet sairastavasi koronaa, ota yhteyttä vaalilautakuntaan ennen kuin menet sisälle vaalihuoneistoon
  • Seuraa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita

Aluevaaliehdokkaat

Tiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen ehdokkaista ja numeroista löytyy täältä. 

Nokialle on myös pystytetty perinteiset ulkovaalimainostelineet tutuille paikoille.

26,1% nokialaisista äänesti ennakkoon ensimmäisissä aluevaaleissa

Nokialla 7124 äänestäjää eli 26,1 % nokialaisista äänioikeutetuista kävi äänestämässä ennakkoon ensimmäisissä aluevaaleissa. Pirkanmaan hyvinvointialueella ennakkoäänestysaktiivisuus on 29 % ja koko maassa 26,3 %.

Ennakkoäänestyksen luvut voivat vielä muuttua hieman, kun esimerkiksi kaikki laitosäänestyksissä ja ulkomailla kirjeäänestyksessä annetut ennakkoäänet saapuvat postitse keskusvaalilautakunnalle.

Aluevaalien tulosten seuraaminen

Oikeusministeriön Vaalit.fi -sivustolla voi seurata vaalien tulostietoja vaalipäivänä 23.1.2022 klo 20 alkaen. Tulostietoja päivitetään laskennan edetessä viiden minuutin välein aina äänten laskennan loppuun asti. Kunkin alueen tuloslaskennan valmistuttua julkaistaan puolue- ja valitsijaryhmäkohtaisia tulostietoja. Ehdokaskohtaisia tuloksia julkaistaan alueittain, kunnittain ja äänestysalueittain. Valitut aluevaltuutetut julkaistaan alueittain.

Aluevaalien tuloksen vahvistaa aluevaalilautakunta keskiviikkona 26.1.2022.

 

Lisätiedot:

keskusvaalilautakunnan sihteeri Minni Leskinen, puh. 040 549 7245
etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi