65 vuotta täyttänyt voi vastedes saada toisena annoksena mRNA-rokotetta – Astraa Zenecaa suositellaan edelleen


THL:n uuden linjauksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneelle voidaan vastedes poikkeustapauksessa antaa toisena rokoteannoksena mRNA-rokotetta, vaikka ensimmäinen rokote olisi annettu Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteella. Jos rokotetta haluaa vaihtaa, on erittäin todennäköistä, että uuden rokoteajan saa alkuperäistä aikaa myöhemmäksi, ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväli pitenee suositellusta 12 viikosta.

THL ohjeistaa, että 65 vuotta täyttäneelle rokotettavalle toinen rokoteannos annetaan samaa rokotetta käyttäen kuin ensimmäisellä kerralla. Suomen tämänhetkisessä epidemiatilanteessa mRNA-rokotteet tulee suunnata ensisijaisesti niille, jotka lääketieteellisistä syistä eivät voi käyttää muita kuin mRNA-rokotteita.

Rokoteaika on vaihdettava etukäteen

Jos toisen rokoteannoksen haluaa vaihtaa, on vaihdos tehtävä itse muuttamalla ajanvarausta etukäteen. Rokotetta ei voi vaihtaa rokotuspisteellä. Rokoteaika perutaan ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa nokia.terveytesi.fi sisäänkirjautumisen jälkeen kohdassa Ajanvaraukset. Mikäli henkilöllä ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä ajanvarauspalvelua, voi ajan perua vaihtoehtoisesti puhelimella soittamalla koronarokotusten ajanvarausnumeroon 03 5652 1108 sen ollessa auki.

”Koska tämä muutos tulee näin pian, olemme päättäneet poikkeusjärjestelyistä niille henkilöille, jotka ovat saaneet Astra Zeneca -rokoteajan tulevalle launtaille 22.5. Jos nämä henkilöt haluaisivat perua Astra Zeneca -ajan, he voivat poikkeuksellisesti jättää tulematta rokotuspisteelle ilman seuraamuksia ja varata myöhemmin uuden ajan toiselle rokotteelle. Poikkeusjärjestely koskee vain tämän viikon lauantaiksi 22.5. jo varattuja Astra Zeneca -rokoteaikoja”, Nokian kaupungin vs. hoitotyön johtaja Heidi Leppänen kertoo.

Uuden ajan rokotukselle pääsee varaamaan vasta sitten, kun aikoja on jälleen tarjolla. Viime aikoina uusia aikoja on ollut varattavissa aina tiistaiaamuisin.

Astra Zeneca -rokotetta vaihtaville ei voida taata ensisijaisuusjärjestystä, eli ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväli voi pidentyä suositellusta 12 viikosta. On henkilön omalla vastuulla, mikäli rokotusten annosväli vaihdoksen takia pitenee.

Rokotteen vaihtaminen vaikuttaa rokotusten etenemiseen

Nokian kaupungin vs. hoitotyön johtaja Heidi Leppänen painottaa, että Astra Zeneca on edelleen turvallinen rokote 65 vuotta täyttäneille.

”Toivomme ja suositamme edelleen vahvasti, että 65 vuotta täyttäneet ottavat toisena annoksena Astra Zenecaa. Jos Astra Zenecalle jo varatun rokoteajan nyt haluaa muuttaa mRNA-rokotteeksi, sillä on vaikutusta paitsi yksittäisen ihmisen rokotusten annosväliin myös yleisemmin rokotustemme ja rokotuskattavuuden etenemiseen. Olemme erittäin huolissamme siitä, miten saamme mRNA-rokotteet riittämään muille rokotettaville ryhmille, jos jo varattuja Astra Zeneca -rokoteaikoja muutetaan mRNA-rokoteajoiksi.”

Lisätiedot ja ajantasaista infoa uusista rokotusajoista: Nokian koronarokotussivut