Odotus- ja vauva-aika

Lapsen odotusaikana alkaa valmistautuminen elämänmuutokseen ja lapsen syntymään, mutta myös kasvu vanhemmuuteen. Äitiysneuvolassa varmistellaan raskauden sujuminen odotetusti äidin ja syntyvän lapsen hyvinvointia seuraamalla. Kumppanin toivotaan osallistuvan neuvolakäynteihin yhdessä odottajan kanssa. Neuvolapalveluiden tärkein tavoite on odottajan, syntyvän lapsen ja koko perheen hyvinvointi.

Oikopolut sivun sisältöihin:

Raskaustesti positiivinen?
Vauva-aika
Tukea arkeen ja vanhemmuuteen
Vertaistukea ja kohtaamispaikkoja
Lastenhoitoapua
Varhaiskasvatuspaikan haku

Raskaustesti positiivinen?

Ota yhteyttä äitiys- ja lastenneuvolaan. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa neuvolapalveluiden järjestämisestä.

Suunnittelemme raskauden seurantakäyntisi kansallisten suositusten ja tarpeidesi mukaan. Neuvolasta saat tukea ja ohjausta raskauteen, synnytykseen, vauvanhoitoon ja parisuhdeasioihin. Neuvolan terveydenhoitajat tekevät yhteistyötä useiden eri ammattiryhmien kanssa.

Neuvolassa tehdään myös tarvittaessa isyyden tai äitiyden tunnustaminen raskausaikana.

Kuvassa ihminen pitää käsissään raskaustestiä, jossa näkyy plussa ja kontrolliviiva. Käsien kynnet on lakattu mustiksi. Kuvan tausta on keltainen.

Erityistä Nokian neuvolassa:

  • Fysioterapeutin nettiluennot raskausajan liikunnasta ja lantionpohjanlihasten harjoittelusta
  • Terveydenhoitajien nettiluennot synnytyksestä ja imetyksestä
  • Moniammatilliset Odottavien perheiden lauantaipäivät

Näistä saat lisätietoja omalta terveydenhoitajaltasi.

Tukea ja tietoa raskauteen ja synnytykseen

Liikunta ja äidin hyvinvointi raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Liikuntaa voi harrastaa koko raskausajan, mikäli odottaja on terve ja raskaus etenee normaalisti. Liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia äidin ja sikiön hyvinvointiin.

Kaksi kolmasosaa raskaana olevista kokee selkäkipua ja joka viides lantionalueen kipuja. Hormonaaliset muutokset löystyttävät lantion alueen sidekudosta, pehmentävät kohdunkaulaa ja nivelsiteitä. Nivelsiteiden löystyminen ja asennon muutos voivat aiheuttaa kipua lonkissa, si-nivelissä ja häpyliitoksessa.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu ennaltaehkäisee ja vähentää selkäkipuja sekä virtsankarkailua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Tukea ja apua oikeanlaiseen liikkumiseen, tuki- ja liikuntaelinkipuihin, lantionpohjanlihasten harjoitteluun sekä synnytyksen jälkeiseen harjoittelun aloittamiseen saat fysioterapeutilta. Fysioterapeutin vastaanotolle hakeudutaan lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Lue lisää:

Ravitsemus raskaus- ja imetysaikana

Ravitsemus vaikuttaa keskeisesti niin odottajan kuin syntyvän lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Myös isän ruokailutottumukset vaikuttavat hedelmöittymiseen ja myöhemmin lapsen ja koko perheen syömistottumuksiin.

Lisätietoa raskaus- ja imetysajan ravitsemuksesta:

Tukea pulmatilanteisiin

Terveydenhoitaja voi tarvittaessa tehdä lähetteen ravitsemusterapeutille, joka voi auttaa sinua muun muassa syömiseen, ruoka- ja kehosuhteeseen tai painoon liittyvissä pulmissa. Myös raskausdiabeteksen hoitoon voit tarvittaessa saada tukea ravitsemusterapeutilta.

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa ravitsemusterapeutin palveluista.

Apua ja tukea parisuhteeseen

Raskaus ja vauva-aika muuttavat myös parisuhdetta. Tulevan lapsen odotus ja vanhemmuus on ihana yhteinen kokemus ja voi vahvistaa parisuhdetta. Joskus uusi tilanne aiheuttaa myös haasteita parisuhteelle. Parisuhteeseen ja yhteiseen aikaan kannattaa panostaa lapsen syntymän jälkeen, sillä vanhempien hyvinvointi heijastuu myös lapsen hyvinvointiin.

Sivun alkuun

Vauva-aika

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kehitystä ja terveydentilaa vauvasta kouluikään sekä huolehditaan rokotusohjelman mukaisten rokotusten antamisesta. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsesi ja perheesi terveyttä, hyvinvointia ja jaksamista.

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa lastenneuvolapalveluista.

Lapsen jokainen kehitysvaihe on ainutlaatuinen ja ilonaiheita tuottava. Suurin osa vauvoista on tyytyväisiä, mutta joskus pieni vauva voi myös valvottaa ja olla itkuinen. Imetys ei välttämättä ole aina helppoa ja sujuvaa.

Apua ja tukea verkosta:

Vauvan syntymän jälkeen ja arjen tasaannuttua vanhemmat tulevat varmemmiksi hoitajiksi ja oppivat tulkitsemaan vauvan viestejä. Löydät tietoa lapsen ensimmäiseen ikävuoteen kuuluvista tarpeista ja kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä.

Nokian Mammat ry:n lainaamosta voit vuokrata kestovaippoja.

Kirjaston liikuntavälinelainaamosta voit lainata kantorepun tai -rinkan.

Sivun alkuun

Kuvassa vauva makaa selällään ja mies on kumartuneena katomaan häntä. Vauva hymyilee miehelle. Vauvalla on päällään valkoinen, lyhythihainen body, miehellä sininen kauluspaita.

Tukea arkeen ja vanhemmuuteen

  • Lapsiperheiden kotipalvelusta saat tukea kodin arkeen ja lastenhoitoon.
  • Kasvatus- ja perheneuvonnasta saat ohjausta ja neuvontaa parisuhteeseen, perhetilanteeseen tai lapsen hyvinvointiin liittyvissä pulmissa.
  • Neuvolan perheohjaus on tukenasi raskausaikana, sinulle sopivien palveluiden kartoittamisessa, arjen haasteissa ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.
  • Nokian seurakunnan perhediakonian diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa perhettä elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille nokialaisille.

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden kotipalvelun, kasvatus- ja perheneuvonnan sekä perheohjauksen palveluista.

Tietoa ja tukea verkkosivuilta:

Sivun alkuun

Vertaistukea ja kohtaamispaikkoja

Vertaistuesta voi olla apua monessa tilanteessa. Muita lapsiperheitä voit tavata perhekeskusverkoston kohtaamispaikoissa: Kohtaamispaikat – Perheiden Nokia.

Sivun alkuun

Kuvassa alakouluikäinen poika pitää sylissään vauvaa.
Kuva: Opa Latvala

Lastenhoitoapua

Lähes kaikki lapsiperheet tarvitsevat jossain vaiheessa tilapäistä tai säännöllistä lastenhoitoapua. Lisätietoa paikallisista lastenhoitopalveluista Lastenhoitoapua – Perheiden Nokia.

Sivun alkuun

Varhaiskasvatuspaikan haku

Varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon alkamista. Voit tutustua varhaiskasvatuksen toimintamuotoihin ja hakuvaihtoehtoihin ja etsiä laajemmin tietoa kaupungin varhaiskasvatuksen sivuilta: Varhaiskasvatus – Nokian kaupunki.

Sivun alkuun