Vanhustenviikko

Suomessa on vietetty vuodesta 1954 lähtien vanhustenpäivää. Vanhustenviikkoa vietetään koko maassa 1.10.-8.10. 2017 teemalla Ikäpolvet yhdessä - Generationerna tillsammans. Nokialla viikkoa vietetään ikäihmisten viikkona, jonka ohjelma suunnitellaan yhdessä Vanhusneuvoston kanssa.

Viikon päätapahtumia Nokialla ovat Vanhustenviikon juhla ja Ikävinkki-messut, jotka kokoavat yhteen paikalliset palveluntarjoajat. Viime vuonna Vanhustenviikon tapahtumissa vieraili Nokialla viikon aikana runsaat 1300 kävijää.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään Vanhustenviikon tapahtumiin!

 

Vanhustenviikon ohjelmaa Nokialla

su 1.10. klo 10 Vanhustenviikon messu
Nokian kirkko, Pirkkalaistie 22.
Järj. Nokian seurakunta.

ti 3.10. klo 9.00-10.30 ja 11-12.30 SeniorSurf -tuokiot pääkirjastolla
Nokian pääkirjasto, Nuijamiestentie 9. SeniorSurf rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Päivän tapahtumissa ikääntyneillä on mahdollisuus tutustua tietokoneisiin ja internetiin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin sekä saada opastusta.

Kirjastolla tutustutaan hyödyllisiin ja hauskoihin nettipalveluihin kuten Yle Areena, Elävä Arkisto tai Youtube. Voit käyttää kirjaston tabletteja tai ottaa mukaan oman älylaitteesi, kännykän tai tabletin. Jos sinulla on mukana oma laite, voit halutessasi saada apua Tredun opiskelijoilta sovellusten lataamisessa omalle laitteellesi. Ilmoittaudu numeroon p. 050 3958 823. Molemmat tuokiot ovat saman sisältöisiä.

SenioriSurf- tuokion järjestää Nokian kaupunginkirjasto yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa.

ti 3.10. klo 10.15 ja klo 17.30 Kuvajaisia – Kertomatta jääneet tarinat
Nokia-sali, Kylmänojankatu 3. Dokumenttielokuva sai ensiesityksensä Vihnuskodilla helmikuussa 2017.Yleisön pyynnöstä tarina nähdään nyt uudelleen Vanhustenviikolla.

Dokumenttiohjaaja, mediapedagogi Anne Seppänen ja elokuvaleikkaaja Riitta Poikselkä tallensivat elokuusta 2016 alkaen videolle Nokian Vihnuskodin vanhusten muistoja. Kulttuuriprojektiin kuului työpajoja, joissa muisteltiin menneitä käyttäen apuna valokuvia ja muita aineistoja. Haastatteludokumentin työstämiseen osallistui kahdeksan vanhusta neljältä osastolta. Tarinoista välittyy 1920–30-luvun alussa syntyneiden sukupolvikokemus kaikessa dramaattisuudessaan. Ajan arvot ja lasten maailma, jossa jouduttiin astumaan aikuisuuteen hyvin varhain, korostuu muisteloissa. Jopa puolet haastateltavista ovat Karjalan evakkoja, koska sodan jälkeen Nokian tehtailla oli pulaa työvoimasta, ja siksi siirtoväkeä tuli kaupunkiin paljon.

Projekti on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston tuella.
Elokuvan tekijät ovat paikalla ja esittelevät elokuvan ennen näytöksen alkua.
Esityksiin on vapaa pääsy, kesto noin 1 h. Ryhmien ennakkovaraukset p. 040 7799 009 tai kulttuuri@nokiankaupunki.fi.

Näytökset toteuttaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä elokuvan tekijöiden kanssa.

ti 3.10. klo 10.30-11.15 Ikäpolvet yhdessä: Vauvojen Värikylpy Vihnuskodilla
Vihnuskoti, os. B, Vihnuskatu 5. Värikylpy tarjoaa varhaisia kokemuksia kulttuurin ja taiteen maailmasta, oman kädenjäljen tuottamisen kautta. Työpajassa keskitytään hetkessä olemiseen ja herätellään aisteja visuaaliseen kokemukseen. Vihnuskodilla iloa taidehetkestä saavat myös talossa asuvat vanhukset. Ohjaaja on kulttuurialan ammattilainen ja kouluttautunut värikylpyohjaaja. Käytössä ovat myrkyttömät elintarvikkeista valmistetut maalausaineet. Mukaan mahtuu enintään 6 vauvaa oman aikuisen kanssa, vauvan suositusikä 5-11 kk. Vauva-vanhempi -parit voivat tiedustella vapaita paikkoja: Päivikki Koikkalainen, p. 040 133 4212. Värikylvyn järjestää Pirkan opisto.

ti 3.10. klo 12-14 Avoin ohjelmakerho
Kerhola, Souranderintie 13. Tule tutustumaan eläkeläisjärjestön toimintaan ja viihtymään mukavan ohjelman äärellä. Järj. Nokian Eläkkeensaajat ry.

ke 4.10. klo 6-21 Ikäihmisten uintipäivä   
Nokian uimahalli, Välikatu 24. Uinti on monipuolinen liikuntalaji, joka sopii myös ikääntyneille. Uintipäivä kannustaa omatoimiseen liikuntaharrastukseen tarjoamalla normaalia edullisemman pääsymaksun uimahalliin ikäihmisten uintipäivänä. Ikäihmisten uimahallimaksu koko päivän ajan 1 €. Edun saa esittämällä lipunmyynnissä eläkeläiskortin. Osta kertalippu kassalta, ei sarjakorteilla.
Uintipäivän tarjoaa Nokian kaupungin liikuntapalvelut.

ke 4.10. klo 12-14 Avoin ohjelmakerho
Kerhola, Souranderintie 13. Tule tutustumaan eläkeläisjärjestön toimintaan ja viihtymään mukavan ohjelman äärellä.
Järj. Nokian Eläkeläiset ry.

to 5.10. klo 13 Vanhustenviikon juhla
Kerhola, Souranderintie 13.

Ohjelma:
Nokian kaupungin tervehdys:
Eero Väätäinen, kaupunginjohtaja.
Juhlapuhe:
Minna Ala-Heikkilä, toimittaja.
Musiikki- ja viihdeohjelmaa:
Nokialaisten eläkeläisjärjestöjen ohjelmaryhmät, sketsejä, lauluja ja musiikkiohjelmaa 100 vuoden varrelta.
Kankaantaan koulun 3 C musiikkiluokka esiintyy, johtaa Tuula Puolitaival. Juhlan päätteeksi tanssit tarjoaa tanssiorkesteri NokFox.
Kahvitarjoilu.
Juonto: Raimo Valkama.

Kaikille avoimeen juhlaan on vapaa pääsy, kahvitarjoilu 250:lle. Juhlan järjestää Vanhusneuvosto ja ikäihmisten palvelut yhteistyössä Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden ja nokialaisten eläkeläisjärjestöjen kanssa.

pe 6.10 klo 11-15 Ikävinkki - messut (ks. ohjelma alla)

Ikävinkki -messut

Ikävinkki -messut valtaavat Kerholan (Souranderintie 13, Nokia) perjantaina 6.10. klo 11-15. Mukana jo kolmatta kertaa järjestettävässä ikäihmisten omassa messupäivässä on 50 paikallista palveluntarjoajaa, yritystä ja yhteisöä. Esittelypisteillä kävijöitä tervehtivät mm. hoiva- ja kotipalvelutoimijat, järjestöt sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluiden tarjoajat. Uutuuksina tänä vuonna mukana mm. Posti Kotipalvelut, Mukanetti sekä Ikäneuvo-hanke.

Messutapahtumassa on oivallinen mahdollisuus kysyä kasvokkain itselle sopivista palveluista tai vaikkapa innostua uudesta liikunta- tai kulttuuriharrastuksesta. testituneja Laviksesta, tuoli- ja keppijumpista. Tredun opiskelijat hemmottelevat kävijöitä pallohierontatuokioilla.

Kerholan kahvila Kölvitär tarjoaa noutopöydästä herkullista lohikeittoa lisukkeineen messuhintaan.

Ikävinkki-tapahtuman toteuttaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä paikallisten järjestöjen ja vanhustenhuollon toimijoiden kanssa.

Ikävinkki - tapahtumaan on vapaa pääsy!

Kerholan ympäristössä on rajallisesti pysäköintipaikkoja, joten suosittelemme saapumaan jalan, pyörällä, kimppakyydillä tai julkisilla liikennevälineillä.

OHJELMAA MESSUILLA

1. krs
Vaskivaarien puhaltamat alkutahdit klo 11
Esittelypisteet avoinna klo 11-15
Messulounas Café Kölvittäressä 6€/hlö

2. krs.
Aktiivituokiot, Polónin salin, kesto n.20min
Ryhmiin mahtuu n. 25 osallistujaa saapumisjärjestyksessä.

klo 11                Senior-Lavis, Virkistyspalvelu Tähtinen

klo 12                Vetreyttävä keppijumppa, Nokian kaupungin liikuntapalvelut, Katri Manninen

klo 13                Iloinen tuolijumppa, Nokian kaupungin liikuntapalvelut, Päivi Utriainen

klo 14                Senior-Lavis, Virkistyspalvelu Tähtinen

Palauttava pallohieronta non-stop, Luentolehteri, tuokion kesto n.10min
Tredun lähihoitajaopiskelijat hemmottelevat messukävijöitä
pallohierontatuokioilla ja mittaavat haluttaessa verenpaineesi.

Mistä apua arkeen ja kotona asumiseen? Antin-kamari, klo 11.30-12.30
Kerromme arjen kysymysten ratkaisemiseksi ja kotona asumisen tueksi tarjolla olevista palveluista. Esittelyssä mm. neuvontapuhelin toiminta, henkilökohtaisen ohjauksen saantimahdollisuudet ja Lähitorien käynnistyminen. Mahdollisuus kysymysten esittämiseen. Ikäneuvo-hanke, Pirjo Saloranta.

Ikävinkki-messuja koskevat tiedustelut Heli Nurmi, p. 040 1334 253, heli.nurmi@nokiankaupunki.fi

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

MESSUILLA MUKANA:
Aaga-Hoiva Tampere, Aito Säästöpankki, Apukauppa, Apukolmio, Atk Seniorit Mukanetti, Attendo, Fimlab, Hallberg Eeva, Home Instead Seniorihoiva, Huoltomaailma, Ikäneuvo-hanke, Jalkahoito Pedicyre, Kansaneläkelaitos, Kauneus- ja jalkahoitola Marita Niemi, Koskihoiva, Koti Puhtaaksi, Kotipalvelu Anni ja Onni, Kotipalvelu Kilpi, Kotitiimi Hanna / Alina Hoivatiimi, Matrocks, Nokian aivohalvaus- ja afasiakerho, Nokian Eläkeläiset, Nokian Eläkkeensaajat, Nokian Kansalliset Seniorit, Nokian kaupunginkirjasto, Nokian Liikuntamaailma, Nokian kaupungin Ikävinkki, Nokian kaupungin ikäihmisten palvelut, Nokian seurakunnan diakoniatyö, Nokian sydänyhdistys, Nokian Työväen teatteri, Parturi-Kampaamo Riitta Mikkola, Pirkan opisto, Pirkanmaan muistiyhdistys, Pirkanmaan pelastuslaitos, Pirkkala-Nokia Eläkeliitto, Posti Kotipalvelut, Profiili Palvelut, Puhla, Siivouspaja, Siunaukselakoti, Suomen punainen risti, Nokian osasto, Tampereen Diabetesyhdistys, Tampereen seudun joukkoliikenne, Tredun hyvinvoinnin ja liiketalouden koulutusalat, Usvattaren Yrttikehto, Vasemmistoliiton Nokian kunnallisjärjestö, Virkistyspalvelu Tähtinen.

  

 

 

Kokeile palveluliikennettä maksutta Vanhustenviikolla

Vanhustenviikolla Nokialla voi kokeilla ikääntyneille tarkoitettua palveluliikennettä maksutta: 2.-6.10.2017 Nokian kaupungin palvelubussin Kymppilinjan ja Pinsiön kutsutaksin käyttö on asiakkaalle maksutonta. Reitit ja aikataulut ovat saatavilla Nokian kaupungin nettisivuilla, Ikävinkissä, kirjastossa sekä Kymppilinjan autossa.

Lisätietoa

Vanhustenviikon tapahtumista Nokialla vastaa Nokian kaupungin vanhusneuvosto ja tapahtumia koordinoi Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

Tiedustelut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut, p. 040 77 99 009
kulttuuri@nokiankaupunki.fi.

Ohjelman muutokset mahdollisia.

 


 

Hyvä tietää

Nokian kaupungin vanhuspalveluiden Ikääntyneiden neuvontapiste Ikävinkki tarjoaa ympäri vuoden ikääntyneille tietoa kotiin saatavista palveluista, taloudellisista etuuksista, hakemusten täyttämisestä, asumisesta ja liikkumisesta, harrastus- ja virkistysmahdollisuuksista, eläkeläisjärjestöistä sekä muista ikääntyneille tärkeistä asioista. Ikävinkkiin voi soittaa tai tulla käymään ilman ajanvarausta.

Yhteystiedot:
puh. 040 779 9152
sähköposti: ikavinkki@nokiankaupunki.fi

Vastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 10-12.
Terveyskeskuksen Ikävinkki-piste (Ravintola Frans Emilin vieressä, fysioterapian aluassa. Käynti tiloihin ulkokautta, 1. krs.)

Muina aikoina ajanvarauksella p.040 779 9152
Nokianvaltatie 25 F. 2. krs, huone 203 (entinen verotoimisto)