Kulttuurinähtävyydet

Tapahtumat

Nokialla tapahtuu ympäri vuoden. Vuotuiset tapahtumat tarjoavat nähtävää, kuultavaa ja koettavaa kaiken ikäisille. Tunnetuin Nokian tapahtumista on kotimaisen kevyen musiikin festivaali Tapsan Tahdit. Suosittu on myös uusi tulokas Ylisfestarit Pitkäniemen sairaala-alueella. Kesäisin tanssitaan Tottijärven Hämyslavalla. Ajankohtaisten tapahtumien tiedot löytyvät helposti tapahtumakalenterista.

Tutustu Nokian tapahtumiin

Nokian teatterit

Kesällä 2017 Nokia tarjoaa teatteria yllin kyllin.

Nokian teatteri toimii kesäisin Kennonnokan kesäteatterissa Nokianvaltatien varressa. Katetussa katsomossa on  hyvä seurata teatteriesityksiä myös sadesäällä. Talvisin näytökset ovat Nokian lukion Nokia-salissa. Nokian teatteri toimii kannatusyhdistyspohjalla. Ammattivetoinen harrastajateatteri houkuttelee vuosittain Nokialle runsaat 10 000 teatterikävijää eri puolilta Suomea.

Tutustu Nokian teatterin ohjelmistoon

Nokian Työväen Teatteri
p. 010 2922 422
www.nokianteatteri.fi

Nokian näyttelijäyhdistyksen Etunäyttämö esittää Hinttalan pihapiirissä Hallasuon kukka -näytelmää, jolle Harrastajateatteriliitto myönsi vuoden 2015 kantaesityspalkinnon.
Lippuvaraukset sähköpostitse: liput@nokiannayttelijayhdistys.fi tai keskiviikkoisin klo 9-12 p. 045 663 2654.
Lippuja voin ostaa ennakkoon myös Cafe Hinttalasta.

Siuron Koski-Teatteri esittää tutun kotimaisen kesänäytelmän Aatamin puvussa ja vähän Eevankin uudessa ulkoteatteritilassaan Siuronkoskella. Lippuvaraukset fb:n viestillä, p. 040 829 1914 tai Siuron Lähikaupasta.
www.facebook.com/KoskiTeatteri
www.koskiteatteri.fi

Nokian museot

Nokian museoihin kuuluvat kotiseututalo Hinttalan 1800-luvun pihapiiri museopirtteineen ja kahviloineen sekä työläiskodit Viikinharjun kupeessa. Nokialla sijaitsevat myös Pitkäniemen sairaalan historiasta kertova sairaalamuseo ja Nokian kirkon alakerrassa esittäytyvä kirkkomuseo.

Hinttalan kotiseututalo ja museopirtti

Nokian museot koostuvat kahdesta rakennusryhmästä, Hinttalan tilan pihapiiristä sekä työläiskotialueesta.  Hinttalan rakennusryhmä kertoo 1800-luvulla vallinneesta ja pitkälle 1900-luvullekin ulottuneesta talonpoikaisesta asumiskulttuurista. Alkuperäisellä paikallaan oleva Hinttala kuului Kankaantaan kylän taloihin.

Hinttalan pihapiirin kahvila on avoinna 1.5.-27.8.2017 ti-pe klo 9-18 ja la-su klo 10-15. Alueella järjestetään erilaisia yleisötapahtumia, lastentapahtumia ja työpajoja. Näyttelyaitoissa on kesäaikaan esillä kädentaitajien vaihtuvia näyttelyitä.

Tutustu Hinttalan tapahtumiin

Työläiskotimuseot

Nokian työläiskotimuseon rakennukset avaavat paikallisen työväestön asuinoloja 1800-luvun ja 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Tsaarinaikaista työläiskotia edustavat Sirenin mökin tummunut hirsirakennus  ja sen pihapiiriin kuuluva savusauna-mäkiuuni. 1920-luvun asuinoloja kuvaa keltainen Isonkiven-Järvisen mökki pienine talousrakennuksineen. Kumpikin on siirretty nykyiselle paikalleen Koskenmäen alueelta Nokianvirran eteläpuolelta.

Hinttalan kotiseututalo ja työläiskotimuseot
Nokianvaltatie 5
37100 Nokia
p. (03) 5652 0100
 

Kirkkomuseo ja Nokian kirkot

Nokian kirkko, alun perin Pirkkalan pitäjän emäkirkko, saneerattiin 1970-luvulla, jolloin kirkon lattia avattiin ja rakennettiin uutta tilaa pyörökirkon alle. Sinne on sijoitettu kirkkomuseo, jossa on esillä kirkon ja seurakunnan roolista ihmisen elämänkaaren eri vaiheissa kertova kirkollisten esineiden kokoelma.

Katso Nokian seurakunnan virtuaaliesittely museosta

Tutustumisen arvoisia ovat myös Nokian kauniit kirkot, joista tunnetuin on Carl Ludwig Engelin piirtämä, vuonna 1839 käyttöön vihitty pyörökirkko Viikinharjun laella. Nokian vanhin kirkko on Suoniemellä. Tottijärven kirkko kuuluu Engel-kirkkoihin. Pitkäniemen sairaalan aluella on vuonna 1900 käyttöön otettu sairaalakirkko. Siuron kirkko edustaa puujugendia. Pinsiön pieni kirkko on nuorin: vaatimaton, mutta tunnelmallinen puukirkko.

Vanhat hautausmaat ovat mielenkiintoisia ja hyvin hoidettuja puistoja, jotka avaavat paikallisuutta omalla tavallaan. Nokian, Suoniemen ja Tottijärven hautausmaiden lisäksi voi tutustua Maurinlehtoon Siuron Kuljussa tai Pitkäniemen hautausmaahan Sarpatinharjussa.

Lue lisää Nokian kirkoista

Nokian pääkirkko ja kirkkomuseo, Pirkkalaistie 2
37100 Nokia, p. (03) 2804 228
Avoinna tilauksesta.
www.nokianseurakunta.fi

Pitkäniemen sairaalamuseo

Vuonna 1975 perustettu Pitkäniemen sairaalamuseo kertoo värikkäästi mielisairaanhoidon vaiheista Pitkäniemen keskuslaitoksessa, joka avattiin vuonna 1900. Museo sijaitsee Linna-rakennuksessa ja on avoinna sopimuksen mukaan. Pitkäniemen Linna, 33800 Pitkäniemi, p. 050 3068 135.
www.pshp.fi

Julkiset taideteokset

Ossi Somman Turkiskauppiaat -veistos Pirkkalaistorilla on yksi Nokian maamerkeistä. Turkiskauppiaat on vain yksi esimerkki lukuisista julkisista taideteoksista, joita voi ihailla kulkiessaan kaupungin turuilla ja toreilla.

Tutustu Nokian julkisiin taideteoksiin

Ossi Somman veistospuisto

Taiteilijaprofessori Ossi Somman vaikuttava veistospuisto sijaitsee Nokian Siurossa, entisen Penttilän koulun pihapiirissä. Ateljeepihassa on esillä pysyvästi laaja kokoelma taiteilijan teoksia.

Tutustu Ossi Somman taidepihan teoksiin

Ossi Somman ateljeepiha
Siuron valtatie 617, 37140 Siuro

Yltä ja alta - maataideteos

Nancy Holt (1938-2014) tuli kansainvälisesti tunnetuksi julkisten veistosten, installaatioiden ja maataiteensa ansiosta. Holtin teoksia on julkisissa kokoelmissa eri puolilla maailmaa. Vuonna 1998 Pinsiöön valmistunut ainutlaatuinen Yltä ja Alta - Up and Under on taiteilija Nancy Holtin (USA) suunnittelema vaikuttava maataideteos, joka sijaitsee Pinsiössä Nokian kaupungin omistamassa sorakuopassa. Teoksen valmistuminen oli aikanaan kuopan maisemointitoimenpide. Teokseen voi vapaasti tutustua koska vain.

Lue lisää Pinsiön maataideteoksista

Yltä ja alta
Nokialta tultaessa ajetaan Pinsiöntietä Pinsiön kyläkaupan risteykseen, josta 100 m vasemmalle.
Sasintie 561, 39150 Pinsiö.

Tapahtumien järjestäminen maataideteoksella
Taideteos ympäristöineen on suosittu ulkoilualue, jossa järjestetään myös tapahtumia. Tapahtumien järjestämiseen maataideteoksella tarvitaan aina lupa.

Maanomistajan lupa haetaan Nokian kaupungin vapaa-aikapalveluista sähköpostitse: vapaa-aikakeskus@nokiankaupunki.fi. Vapaamuotoisessa lupahakemuksessa tulee ilmoittaa suunniteltu ajankohta kellonaikoineen, tieto tilaisuuden luonteesta ja ohjelmasta, arvioidusta osallistujamäärästä sekä järjestäjän yhteystiedot.

Ympäristöluvan antaa Hämeenkyrön kunta, sillä Nokian kaupungin kiinteistö on Hämeenkyrön kunnan alueella. Kysymyksessä on pohjaveden ottoalue, joten ympäristön huomioiminen on tärkeää ja alkaa perussäännöstä: ajoneuvoilla ajo tai pysäköinti on kielletty, ellei erillistä lupaa ole osoittaa.

Lisäksi tehdään ilmoitus yleisötilaisuudesta poliisille. Tilaisuuden luonteesta riippuen voidaan tarvita myös muita lupia.

Timmi -tilavarauskalenteri

Alueella toimii Pinsiö-seura, jolta tiedustella neuvoja esimerkiksi pysäköinnin tai palveluiden, kuten  ohjelman tai pitopalvelun järjestämisessä.

Vaihtuvat taidenäyttelyt

Nokian kaupungin ylläpitämässä Taidetalossa on esillä ympäri vuoden vaihtuvia näyttelyitä taiteen eri osa-alueilta. Vaihtuvia näyttelyitä on kesäaikaan esillä myös Hinttalan kotiseututalon näyttelyaitoissa.

Taidetalo
Souranderintie 7, 37100 Nokia

Hinttalan kotiseututalon näyttelyt

Nokianvaltatie 5
37100 Nokia

Tiedustelut:
Nokian kaupungin kulttuuripalvelut, p. 040 133 4101 tai 040 7799 009
sähköposti kulttuuri@nokiankaupunki.fi

Muita kulttuurikohteita

Nokian taistelun muistomerkki

Nuijasodan Nokian taistelu käytiin joulukuun lopussa 1596. Autenttiselle taistelupaikalle pystytetty, Gabriel Engbergin suunnittelema graniittipaasi muistuttaa tästä nuijasodan käänteestä. Se sijaitsee nuijamiesten päällikön Jaakko Ilkan leiripaikan Nokian kartanon lähettyvillä valtatie 12:n tuntumassa.

Tampereen Historiallinen Seura pystytti paaden vuonna 1933. Seura lahjoitti muistomerkin ja sitä ympäröivän Nuija ja miekka -nimisen, 200 m²:n kokoisen tilan Nokian kaupungille vuonna 1983.

Tehdassaari

Nokia-yhtiön juuret löytyvät Nokianvirran rannoilta, minne K. F. Idestam perusti puuhiomon lähes 150 vuotta sitten. Souranderintien ja Emäkoskentien tuntumassa, virran partaalla sijaitsevan Tehdassaaren miljöö rakennuksineen kertoo teollisen historiamme alkuvuosista. Alueella on opastaulut, joiden tietojen pohjalta  ympäristöön ja arkkitehtuuriin voi tutustua omatoimisesti. Vanhimmatkin tehdasrakennukset ovat edelleen toimivan teollisuuden käytössä: noudata siis varovaisuutta Tehdassaarella liikkuessasi.

Tehdassaaressa, entisessä korjauspajassa toimiva Luova Keskus Tehdas108 on tapahtumineen ja kesäkahviloineen tutustumisen arvoinen.

Lue lisää Tehdassaaresta ja tulosta esite

Opaskierrokset

Nokia on maantieteellisesti laaja kaupunki. Ellei halua pysytellä aivan keskustassa, nokialaisiin kulttuurinähtävyyksiin kannattaa tutustua pyöräillen tai autoillen. Kulttuurinähtävyyksiin voi tutustua halutessaan myös opastetusti, Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry toteuttaa ennakkovarauksesta ryhmille opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Kesäisin tarjolla on myös kaikille avoimia, maksuttomia opaskierroksia, joiden ajankohdat löytyvät kotisivujen tapahtumakalenterista.

Lue lisää opastetuista retkistä

Kysy lisää

Nokian kaupungin vapaa-aikapalveluiden asiakaspalvelu p. 03 5652 0100 tai Nokian kaupungin kulttuuripalvelut p. 040 7799 009, s-posti:kulttuuri@nokiankaupunki.fi

Nancy Holt: Up and Under (Yltä ja alta) 1998
Ossi Somman veistospuisto
Hinttalan kotiseututalon museopirtti
Työläiskotimuseot