Sata vuotta nuoruutta -hankkeessa hienoja kohtaamisia eri-ikäisten kesken

10.3.2017

Sata vuotta nuoruutta Nokialla-hanke on käynnistynyt suunnitelmien mukaan, ja työpajoja on ehditty järjestämään jo useita. Uusimpana toimintamuotona voidaan pitää osallistujien kodeissa järjestettäviä taidepajoja, joihin osallistuu myös nuoria, ja joita ohjaavat taiteen ammattilaiset. Tällainen työpajasarja järjestettiin esimerkiksi Kauko Jokisen kotona teemalla ”Idolit ennen ja nyt”. Työpajaa ohjanneet kuvataiteilijat Katri Mononen ja Maria Leppänen kuvailivat tunnelmaa lämpimäksi ja innostuneeksi: ”Se, että eri-ikäisten kohtaamispaikkana toimiva taidepaja järjestetään jonkun kotona, tuo työpajaan jo lähtökohtaisestikin lämminhenkisen tunnelman. Saimme esimerkiksi nauttia spontaaneista musiikkituokioista ja lukuisista tarinoista, joita Kauko nuoremmalle sukupolvelle kertoi.” Myös nuoret osallistuivat pajaan mielellään, vaikka kodin omistaja ei ollutkaan entuudestaan tuttu.

Hoivakoti Attendo Vastamajalla ollaan myös tyytyväisiä yhteistyöhön. Siellä työpajat on räätälöity osaksi viikoittaista ohjelmaa. Ensimmäisenä olivat vuorossa ”Kaasu pohjaan”-pajat, joissa jaettiin kokemuksia autoista, mopoista ja muista menopeleistä. Näyttelijä Marja Skaffari ja kuvataiteilija Maria Leppänen kertoivat pajojen onnistuneen hyvin, ja että eroavaisuuksia osallistujien välillä oli esimerkiksi sukupuolen perusteella: miehet keskittyivät itse autoihin ja menopeleihin, naiset muistelivat nuoruuden ihmissuhteita menopelien kautta. ”Kulkuneuvoja muistellessa kuulimme myös vanhusten tarinoita evakkomatkoista. Osallistujien joukossa oli myös nuori, jonka omat juuret ovat Karjalassa, ja näin keskustelu lähti soljumaan kuin itsestään”, Skaffari ja Leppänen iloitsevat ja jatkavat: "Ensi kerralla otamme mukaan kartan, oleellinen seikka sekin kulkemiseen liittyen."

Yksi toimintamuodoista on kaikille 15-29-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille avoimet taidepajat Tehdas 108:ssa Tehdassaaressa. Ensimmäisten työpajojen osallistujamäärä oli melko vähäinen, joten näihin jo käynnissä oleviin pajoihin pääsee vielä mukaan. Seuraavan kerran Muoti ennen ja nyt- työpajat järjestetään keskiviikkoisin ke 15.3. ja 22.3. klo 12.00-13.30, jolloin paikan päälle voi mennä kuka vain aiheesta kiinnostunut. ”Nuoria mukana on jo jonkin verran, mutta erityisesti yli 65-vuotiaita kaivataan vielä enemmän”, kertovat pajan ohjaajat artesaani Maria Kostamovaara ja kuvataiteilija Maija Fadeev. Sen sijaan maaliskuun lopulla Tehdas108:ssa käynnistyvät pajat ovat jo aivan täynnä.

Nokian kaupungin nuoriso- ja kulttuuripalveluiden hanke on Suomi 100- juhlavuoden ohjelmassa, ja sen kumppaneita ovat Tehdassaaren osuuskunta, Nokian kaupungin perusturvasta vanhuspalvelut sekä Hoivakoti Attendo Vastamaja. Tarkoituksena on jakaa nuoruuteen liittyviä kokemuksia, tietoa ja tunteita sukupolvelta toiselle. Taidepajoja ohjaavat taiteen ammattilaiset Tehdassaaren osuuskunnasta.

Hanke toteutetaan Lasten ja nuorten säätiön tuella ja se on osa valtakunnallista Suomi 100-ohjelmaa.

nuorisopalvelujohtaja Tiina Alakoski p. 040 7799 061
kulttuurikoordinaattori Pia Keltti p. 040 133 4101